Бюджетният дефицит на Русия за първата половина на годината възлиза на 2,6 трилиона рубли (28,26 милиарда долара), като той намалява значително през юни заради понижени държавни разходи и увеличени постъпления, предава Ройтерс.

За същия период на миналата година Русия отчете излишък от 1,48 трлн. рубли, но хазната на страната бе засегната от значителните разходи за подкрепа на военната й кампания в Украйна, както и от мащабните западни санкции върху износа на руски петрол и природен газ. По този начин за година бюджетното салдо се е влощило с над 4 трлн. рубли или над 43 млрд. долара по днешния курс на руската валута към долара.

Увеличаващите се разходи за отбрана обаче поддържат руския промишлен сектор в движение, създавайки прогнози за икономически растеж през тази година и помагайки на Москва да продължи с военната си кампания в Украйна.

Министерството на финансите спря да публикува отделни месечни данни за изпълнението на бюджета в края на миналата година, но въз основа на данните от петък Русия отчете излишък само за юни от 816 милиарда рубли. Това се сравнява с дефицит от 1 трилион рубли през април и излишък от 13 милиарда рубли през май. Месечните разходи през юни са най-ниските за тази година, пише БТА.

Ройтерс отбелязва, че бюджетните приходи, които не са свързани с петрола и газа в период от януари до юни са със 17,8 на сто по-високи от същия период на миналата година. По отношение на постъпленията от посочените суровини, които са сред основните пера в бюджета на Русия се отчита спад от 47 на сто за полугодието спрямо същия период на 2022 г.

Разходите са били с 19,5 на сто по-високи на годишна база през този период, показват предварителните данни, докато приходите са намалели с 11,7 на сто.