300 млн. лева ще бъдат инвестирани за зелена трансформация на "Топлофикация Русе", съобщиха от дружеството. Целта е да се намали въглеродния отпечатък от дейността на компанията  и постепенно отказване от използването на въглища.

Топлофикацията планира до 2026 година да има нови съоръжения с обща инсталирана мощност над 80 Мвтч, предвижда инвестиционната програма.

„4 са основните проекти, чиято реализация ще ни доближи до изпълнение на целите за декарбонизация на горивния микс. Най-близо сме до въвеждане в експлоатация на 3 газобутални двигатели. Преди края на годината когенераторите трябва да влязат в работен режим“, заяви инж. Севдалин Желев - изпълнителен директор на "Топлофикация Русе". Новите съоръжения са произведени от утвърдена финландска фирма и са с обща инсталирана електрическа и топлинна мощност от 21 мегавата.

„Успешното внедряване в експлоатация на новите мощности ще позволи да не използваме въглища извън отоплителния сезон, което ще има положителен ефект върху въглеродния ни отпечатък. Освен, че драстично ще се редуцират въглеродните емисии, ще бъдат намалени и фините прахови частици и серните окиси.“ каза Желев.

В следващите 2 години в "Топлофикация Русе" трябва да бъде увеличено производството на енергия от газ с още 2 когенератора с обща инсталирана мощност 20 мегавата, с което допълнително ще се намалят количествата използвани въглища. Така само в газови котли инвестицията ще надхвърли 120 млн. лева.

„Въвеждането в експлоатация на втората група когенератори ще удвои топлинния капацитет на природен газ и ще предостави възможност за последващо редуциране на въглищните мощности и по време на отоплителния сезон. Трябва да отбележа, че заедно с колегите взехме стратегическото решение да инвестираме в нови газови двигатели, а не да се захващаме с преустройство на морално остарелият въглищен котел, което щеше да постигне многократно по-ниска ефективност в сравнение с когенераторите. При модерните газобутални двигатели коефициентът на полезно действие е около 85%“, обясни Желев.

"Топлофикация Русе" е внесла в Изпълнителната агенция по околна среда инвестиционно предложение за изграждане на модерна инсталация за производство по комбиниран способ на топлинна и електрическа енергия чрез биогаз. Съоръжението ще отговаря на най-добрите световни технологии.

„Източникът на биогаз за инсталацията ще е обикновената биомаса, която използваме в производството на енергия вече няколко години. Използването на биогаз води до увеличаване на ефективността, което е една от основните ни цели, особено при цел от нулеви въглеродни емисии. Биогазът се получава чрез стандартна и напълно безопасна реакция на анаеробно разлагане на растителна биомаса“, посочи Желев.

Проектната стойност за строителството на инсталацията за биогаз е 18 милиона евро, тя ще е капацитет от 7 Мвтч електрическа и топлинна енергия. Съоръжението трябва да заработи до края на 2025 година.

„Последната, но не и по важност инвестиция на "Топлофикация Русе" е с хоризонт за реализация до 2026 година. Планираме изграждане на нов топлоизточник на съществуващата площадка, става въпрос за газова и парна турбина с мощност от 30 мегавата. Предстоят ни преговори с американска фирма за доставка на газовото оборудване, но тепърва предстои проучване, разговори и получаване на официална оферта.“ обяви инж. Севдалин Желев.

Директорът на дружеството заяви, че при действащите цени подобна инвестиция би струвала около 120 000 000 лева, но все още детайлите по проекта не са уточнени и е възможно сумата да набъбне, тъй като постоянно всички компоненти, части и машини поскъпват.

Желев е уверен, че до 2026 година "Топлофикация Русе" ще придобие модерен облик и ще бъдат запазени работните места на заетите.