Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да предизвикат трайна промяна в туристическите навици, защото повечето туристи ще избират по-студени дестинации или ще отиват на почивка през пролетта или есента, за да избегнат екстремните горещини, прогнозират туристически експерти.

Данни на Европейската туристическа комисия (ЕТК) показват, че броят на хората, които искат да пътуват до средиземноморския регион в периода от юни до ноември, вече е намалял с 10 процента в сравнение с миналата година, когато горещото време доведе до суша и горски пожари.

Междувременно се наблюдава скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

"Очакваме, че непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще ще окажат силно влияние върху избора на пътуващите в Европа", каза Мигел Санс, ръководител на ЕТК.

Доклад на комисията също така показва, че 7,6 процента от пътуващите сега смятат екстремните метеорологични условия за основен проблем при пътувания между юни и ноември.

Сред тях са Анита Елшой и нейният съпруг, които са се завърнали у дома в Норвегия от любимото си място за почивка във Васанело - село, разположено северно от Рим, седмица по-рано от планираното заради високите температури, които са достигнали 35 градуса.

"Получих силни болки в главата и краката, пръстите ми се подуха и ставах все по-замаяна“, разказва Елшой за симптомите, свързани с горещината. "Трябваше да останем там две седмици, но не можахме, заради жегата", допълва тя.

Все още няма анулирани пътувания

Търсенето на пътувания отново се повиши това лято, след като туристите преживяха години на пандемични ограничения, а според туристическите компании жегата все още не е довела до много отменени почивки.

Британците най-вече са резервирали по-малко ваканции у дома и повече в района на Средиземно море, често много месеци предварително, тъй като продължават да жадуват за бягства на плажа след локдауните, каза Шон Типтън от обединението на британските туристически агенти АБТА.

Но това съотношение може да се промени, тъй като горещите вълни стават все по-изтощителни. Учените отдавна предупреждават, че изменението на климата, причинено от емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива, ще направи екстремните метеорологични явления по-чести, тежки и смъртоносни.

Метеоролозите прогнозират, че температурите през следващата седмица може да надминат досегашния рекорд за Европа от 48,8 градуса по Целзий (119,84), поставен в Сицилия през август 2021 година, което поражда опасения от повторение на смъртните случаи от жегата от миналата година.

Историите за туристи, извозвани с хеликоптери от италианските плажове, или откарани с линейки от атинския Акропол, заляха европейските медии през последните седмици.

"Наше проучване неотдавна показва спад в броя на хората, които се интересуват от пътуване през август - пиковия месец, докато повече европейци обмислят есенни пътувания", каза Санс.

Ще се промени ли туризмът в Южна Европа?

Туристи в Рим, мъчейки се да пият достатъчно вода, за да се охладят и да намерят хладни места, където да си починат, казаха пред Ройтерс, че ще помислят дали отново да резервират пътуване до Вечния град през юли.

"Бих дошла, когато е по-студено - само юни и април", каза Далфна Нибур, американска туристка, която тази седмица е на почивка със съпруга си в Рим, допълвайки, че жегата прави посещението й "непоносимо".

Това са лоши новини за икономиката на Италия, която процъфтява благодарение на натоварения летен туристически трафик.

Министерството на околната среда в Италия предупреди в доклад тази година, че чуждестранните туристи в бъдеще ще пътуват повече през пролетта и есента и ще избират по-хладни дестинации.

"Балансът ще бъде отрицателен и защото част от италианските туристи ще се включат в международния туристически поток към по-малко горещи страни", се казва в доклада.

Някои се надяват, че промяната ще бъде просто изменение в ритъма на трафика, а не свиване.

В Гърция, където международните пристигания по въздух са се увеличили с 87,5 процента на годишна база в периода между януари и март, пренаселеността през лятото измъчва "горещи" туристически точки като остров Миконос.

Засиленото пътуване през зимните, пролетните и есенните месеци може да облекчи този проблем и да компенсира потенциалното забавяне на летния туризъм, според гръцкото министерство на околната среда.

Гръцките власти в петък затвориха древния Акропол на Атина през най-горещата част на деня, за да предпазят туристите.

В Испания се очаква голямо търсене на почивки в крайбрежните дестинации в северната част на страната и на испанските туристически острови, където летните температури обикновено са по-ниски, според доклад на националната туристическа асоциация "Екселтур" (Exceltur).

Испанците Даниел Отеро и Ребека Васкес, които бяха на посещение в Билбао, казаха, че догодина може да преместят почивката си за юни, когато ще бъде по-хладно и по-удобно.

За Eлшой летата в Южна Европа може да останат в миналото. Тя сподели, че вместо това ще обмисли ваканция в родната си страна Норвегия и добави, че не иска да почивка, по време на която отново да да се бори с главоболие и замайване, предава БТА.