Турция продължава контактите с представители на Организацията на обединените нации (ООН), Русия и Украйна за удължаване на "зърнената сделка", която изтече на 17 юли и беше прекратена от руска страна, съобщи турското министерство на отбраната, като добави, че руският персонал е напуснал Съвместния координационен център в Истанбул, предаде Анадолската агенция и БТА.

"Надяваме се, че тази инициатива, която има голям принос за стабилизирането на световните цени на храните и доказва, че всички кризи могат да бъдат разрешени с добра воля и диалог, ще продължи да съществува. В координация с Министерството на външните работи продължават контактите ни с ООН, Руската федерация и украинските власти за удължаване на "зърнената инициатива", чийто срок изтече на 17 юли и беше спряна от Руската федерация. Република Турция, под ръководството на нашия президент, ще продължи да дава своя принос за осигуряването на мира в региона и хуманитарната помощ, както го е правила досега", заяви полк. Зеки Актюрк, пресаташе на министерството на отбраната на Турция.

Докато усилията и инициативите за продължаване на споразумението за зърнения коридор през Черно море продължават, турската страна същевременно ще осигури продължаване на функционирането на Съвместния координационен център в Истанбул с достатъчно персонал, съобщиха от министерството.

На въпрос за статута на руския персонал в Съвместния координационен център източниците отговориха, че руският персонал е напуснал центъра.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли м. г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

Москва, която на няколко пъти се съгласяваше за удължаване на сделката, се оттегли от споразумението след поредния краен срок на 17 юли. Руската страна отдавна се оплаква, че са останали пречки пред износа на нейно зърно и торове, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада, и представи редица искания, които според нея не са били изпълнени.