Рекордните 21,794 млрд. лв. ще бъдат разходите на държавното обществено осигуряване през тази година. А само за пенсии ще бъдат платени 19,168 млрд. лв. Това приеха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на проекта на бюджет за ДОО. Тук влиза и увеличението на пенсиите с 12% от 1 юли по швейцарското правило.

Въпреки огромните разходи няма да има нови мерки за повече приходи или спестяване.

При обезщетенията единствената промяна ще е майчинството през втората година, което се увеличава от 710 на 780 лв. на месец. Не бе прието искането на социалистите да стане 850 лв., колкото според тях трябва да е и минималната заплата. От НОИ обясниха, че това е неприемливо предложение, защото през първата година майчинството е 90% и по този начин ще има неравнопоставеност.

Другата приета промяна е минималните осигурителни вноски да се правят върху 780 лв. от 1 август. ДПС традиционно искаше минималният осигурителен доход за земеделските стопани да остане на сегашното ниво от 710 лв., а не да се вдигне на 780 лева.

“В момента около 24 500 души се осигуряват като земеделци и тютюнопроизводители. През първото тримесечие приходите от осигурителни вноски са 9 млн. лв. Това е незначителна част от приходите от осигурителни вноски, но това поставя в неравнопоставеност останалите самоосигуряващи се”, обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов пред бюджетната комисия. Той съобщи, че

средните им осигуровки са върху 718 лв., което е само с 8 лв. повече от минималното

ниво.

Не бе прието и предложението на ДПС платеният и неплатен отпуск за майчинство да се признават за действителен трудов стаж и при пенсионирането с непълен стаж - при навършване на 67 г. с минимум 15 г. действителен стаж.

БСП отново поискаха пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят с тежестта на стажа от 1,35. Това е най-скъпото ни предложение - около 1 млрд. лв., но е свързано с връщането на справедливостта на пенсионната система, обясни Румен Гечев от БСП. Предложението им обаче отново не мина.

Причината БСП да настоява за това е, че през декември 2021 г. пенсиите бяха преизчислени с по-висока тежест за всяка година осигурителен стаж от 1,35. В началото на миналия месец пък над 900 хил. пенсии бяха вдигнати с новото модифицирано швейцарско правило, което отчита ръста на осигурителния доход или инфлацията за всяка година, но със стара тежест за стаж. Така се оказа, че пенсии, отпуснати през различни години, отново са с различни коефициенти за осигурителния стаж - от 1 до 1,35.

Предложението им важи за пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., защото от тази дата действа именно коефициент от 1,35 за всяка година.

Социалистите искаха и пенсионираните учители да получават добавка от 0,5% вместо сегашните 0,33%. Това касае около 30 хил. души и за пет месеца ще струва 13,5 млн. лв.

Депутатите отхвърлиха предложението на “Възраждане” до края на годината

да не бъдат правени осигурителни вноски в частните пенсионни фондове,

а целият размер на осигуровките да влиза в държавния бюджет. В момента за родените преди 1 януари 1960 г. цялата вноска от 17,8% върху заплатите на работещите отива в държавния бюджет. А за родените след тази дата осигурителната вноска за хазната - е 12,8%, а още 5% - за частен пенсионен фонд.

По този начин в ДОО ще влизат по 185 млн. лв. месечно, което прави почти 1 млрд. лв. до края на годината, изчислиха от партията.