След като всички критикуваха финансовия министър Асен Василев за развързването на кесията за социални разходи, които надуват дефицита, сега всички партии и коалиции искат още пари, като повечето са за нови увеличения на пенсии и заплати.

Повече от 8 часа, бюджетната комисия дискутира по всяко от тях. Към 22,30 ч. заседанието продължаваше. Преди ден финансовият министър Василев изчисли, че общият размер на увеличенията, ако бъдат удовлетворени, ще надхвърли 400 млн. лв.

В началото на заседанието на комисията, Василев предупреди, че всяко искане за увеличаване трябва да бъде съпроводено с посочване на източник, т.е. с ясна заявка кои разходи да се отрежат, за да стане то факт. Той настоя също пари да се дават на проектен принцип, а не на калпак.

Какво бе прието?

Заплатите във вътрешното министерство ще се вдигнат с 10% и да се увеличат някои плащания. Кои ще стане ясно, след като се стиковат предложенията на ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП/ДБ и „Възраждане“. И четирите предложения, които ще струват поне 150 млн. лв. бяха приети под условие в да се обобщят и да се изгладят редакционно.

Повече пари ще има и за правосъдното министерство, след приемането на предложението на ПП/ДБ за увеличаване на заплатите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и за Главна дирекция "Охрана", още от 1 август 2023 г.

Комисията гласува и 36 млн. лв. да отидат за заплатите на спешните медици и РЗИ. По предложение на ПП/ДБ ще има по-високи заплати и за двете приходни агенции- НАП и Агенция "Митници" , за което комисията определи 25 млн. лв. милиона лева. ГЕРБ извоюва 75 млн. лв. повече за заплати в министерството на отбраната. Венко Сабрутев от ПП пък се пребори за 1,5 млн лева за БНР, както и за 20 млн. лева за компенсации за земеделските производители.

Депутатите приеха искането на ГЕРБ да се предвидят 8 млн. лв. за да се вдигнат заплатите в БАБХ и Агенцията по горите. Вежди Рашидов пък поиска и получи подкрепа за 30 млн. лв., с които да се подкрепят културни инициативи, целеви програми и творчески проекти. Жечо Станков от БСП прокара залагането на 220 хил. лв. за създаването на Фармацевтичен факултет в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас и 1,5 млн. лева за да започне строителството на Многопрофилна болница за детски болести "в Бургас.

Какво не получи подкрепа?

След бурни дебати, предложението на ИТН ставката по ДДС да се върне на 20% и с очакваните от нея 152 милиона лева допълнително в приходите да се увеличат парите за инвитро процедури и за заплати на шофьорите на линейки. Йорданов настоя също с 1 милион лева да се намали субсидията на БНТ и тези пари да се дадат на читалищата. А със 100 милиона лева да се финансира Агенцията за българите в чужбина.

Финансовият министър Асен Василев, шефът на комисията от ДПС Йордан Цонев и Румен Гечев от БСП се съгласиха да не се променят данъчни ставки в средата на годината. Цонев обаче обеща да настоява те да се върнат към предишния си размер в бюджета за догодина. Така, нито едно от тези предложения на ИТН не получи подкрепа.

ДПС поиска 17 милиона лева подкрепа за земеделските производители., Румен Гечев му опонира, че това е най-субсидираният сектор, а министър Василев подчерта, че вече сме на максималния праг за възможна подкрепа за сектора. Отпадна и друго искане на ДПС – с 31 млн. лв. да се закупят нови автобуси. С аргумента, че няма време за провеждане на обществени поръчки и тази идея бе отхвърлена.

Искри между ГЕРБ и БСП прехвърчаха по повод предложението на Теменужка Петкова да се отпуснат 75 млн. лв. повече за заплати в министерството на отбраната. „Детски работи, тичат, преписват“, каза Гечев.

За кого ще има повече?

С 11 млн. лв. се увеличава бюджета на правосъдното министерство, за да се увеличат заплатите в ГДИН и ГДО . НАП и Митниците също получават повече средства, решиха депутатите.

Кой какво предлагаше?

Основните искания са за заплати на протестиращите полицаи, за които са нужни 140 млн. лева е за системата на МВР, а 165 млн. лева – за останалите недофинансирани сектори. Има предложения за нови заплати на лекари и сестри, на протестиращите от НОИ, за НАП, за БНР.

Всички парламентарни партии, без ПП/ДБ предлагат увеличение на заплатите в системата на МВР с 10% и увеличаване на добавките, което ще струва допълнителни между 140-150 млн. лв. ПП/ДБ искат същата сума за увеличаване на заплатите във МВнР, които протестираха по-рано през годината. ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП/ДБ искат по-високи заплати и за охраната в затворите, ПП/ДБ са добавили правосъдното министерство, а ГЕРБ - Министерството на отбраната.

По-високи заплати за БАБХ искат от ПП/ДБ, а БСП добавят към това искане и Агенцията по горите. Ако вместо исканите за целта 8 млн. лв. се добавят още 10 млн. лв., това ще стигне и за увеличаване на агенцията за „Борба с градушките” и ИА „Рибарство и аквакултури“, настояват от БСП.

От ГЕРБ-СДС предлагат с 36 млн. лв. да се увеличат заплатите в РЗИ-тата и спешната помощ. ДПС настояват за същото, но с по-малко- с 23 млн. лв.

Всички посочват като източник на допълнителните средства орязване на капиталовата програма. Само ИТН искат отмяна на намалените ставки по ДДС и със спестените пари да се вдигнат заплатите в спешна помощ.

От агенциите, БСП предлага по-високи заплати за НАП, ПП/ДБ и за митниците, "Възраждане" иска с 30% по-високи заплати в НСИ, а БСП иска повече щатен персонал в АПИ и да се индексират заплатите им с 30%.

БСП настоява минималната работна заплата да се определя като 50 на сто от средната брутна заплата за период от последните 12 месеца да се изчислява още от 1 август. ИТН отново иска субсидията за партиите да се намали от 8 лв. за глас на 1 лев.