Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси призова за съгласие по споразумение за износ на пшеница по време на речта си в рамките на срещата на върха "Русия-Африка", която се провежда в Санкт Петербург, съобщи в. "Ал Ахрам".

"Очаквам да се постигне съгласие по споразумение за износ на зърно, което отчита исканията и интересите на всички участващи страни и слага край на продължаващото увеличение на цените," заяви държавният глава.

Той посочи, че срещата на върха се състои в сложен международен контекст на силна поляризация и промени, които са предизвикателство за фундаменталните принципи на съвременната международна система. По думите му африканските държави са изправени пред различни трудности, които влияят на развитието, сигурността им и правото на бъдеще на следващите поколения.

Сиси изложи египетската визия за международната ситуация и засилването на стратегическото сътрудничество между Африка и Русия, която включва четири точки.

Първата точка се отнася до значението на суверенитета и независимостта на африканските страни, които не са пасивни играчи и се стремят към мир, сигурност и устойчиво развитие.

На второ място египетският президент подчерта, че всяко решение на съществуващите конфликти трябва да се основава на принципите на хартата на Организацията на обединените нации (ООН) и на международното право.

Третата точка поставя фокус върху тежките последици от конфликтите върху икономиките на африканските държави и негативния ефект на такива конфликти върху продоволствената сигурност, веригите на доставка и цените на енергията.

В края на изказването си Сиси изтъкна значението на това гласът на африканските държави да се чува и взима под внимание в рамките на международните форуми.

"Изразявам желанието на Египет африканските искания да бъдат зачитани в рамките на Г-20, както и усилията за реформиране на международните финансови институции с подкрепата на нашия руски партньор и приятел," каза египетският държавен глава, цитиран от БТА.

Преди началото на срещата на върха Сиси разговаря с руския президент Владимир Путин. Двамата потвърдиха намерението за засилване на сътрудничеството между страните им.