Предприети са спешни мерки за язовирите с най-висок потенциален риск, така че да гарантираме безопасността на хората

В управлението на панаира е имало дълъг период на бездействие, през който са генерирани загуби за над 100 млн. лв., смята икономическият министър

„Успяхме да защитим националния интерес и да спрем неефективния начин на управление на Пловдивския панаир“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на пресконференция в Министерския съвет. Предприети са действия за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на Община Варна към „Пълдин туринвест“. По думите на министър Богданов в управлението на панаира е имало дълъг период на бездействие, през който са генерирани загуби за над 100 млн. лв.

„Ще разработим ясна оздравителна програма, по която да бъде възроден потенциалът на дружеството и да продължи неговото функциониране по предназначение“, каза още той. По думите му повече от 100 години Пловдивският панаир е бил вратата за българската индустрия към света. Затова е изключително важно запазването на тази структура, която през годините е събирала между 70 и 100 хиляди души и стотици компании.

Предприети са спешни мерки заязовирите с най-висок потенциален риск, така че да бъде гарантирана безопасността на хората. Богданов коментира, че отпуснатите 500 млн. лв. от Министерския съвет за ремонт на язовирите са изразходвани и сегашният бюджет е изчерпан, което означава, че ще бъдат търсени допълнителни средства.
„Ще направим анализ на язовирите и приоритет ще са тези, които имат нужда от належащ ремонт“, каза икономическият министър.

Той допълни, че всички извършени строителни дейности по съоръженията са били незаконни и за тях ще бъде предложен механизъм, чрез който те да бъдат узаконени. Богданов напомни и за проблемите с нецелесъобразното разходване на средства, отпуснати за ремонти на язовирите, в частност за водопровода за Перник и за закупените специализирани дронове, които четири години след заплащането им без обществена поръчка не са пристигнали в България