Според настоящия премиер е мит, че министрите на Радев работили безупречно

Всички ядове, които според редовното правителство на Николай Денков им оставил служебният кабинет на Румен Радев, бяха извадени и коментирани пред журналисти на пресконференция, която продължи над час.

Срещата, обявена по по актуални теми от управленската програма на новото правителството, бе изцяло посветена на проблеми и “гасене на пожари”, оставени от кабинета на Гълъб Донев. Те според наследника му отнемали много енергия и време. А така щяло да бъде и месеци напред.

С обстоен преглед на завещаното започна Денков и заговори, че

сериозно са забавени реформи, от което може да има

тежки последици за икономиката и хората

В някои от случаите ставало дума за очевидни управленски грешки и нарушения на правилата. По темата говориха министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Премиерът обяви, че с примери ще разбие мит, който системно започнал да се проявява и пропагандира през последните седмици - че служебните правителства работят безупречно, като противопоставяне на редовните. Анализатори пък представяли идеализирана и захаросана картина за служебната власт.

Единствените добри примери, които Денков даде, бе работата на бившия правосъден министър Крум Зарков, който подготвил проектите за промени в съдебната власт и за детската болница.

След това академикът изброи проблемите:

1. Служебният кабинет не представил през ноември 2022 г. проект за бюджет, нарушавайки закона.

2. Екипът, назначен от Румен Радев, дал разчети с дефицит 6,4%, който се оказал раздут с повишени разходи. Денков се похвали, че неговото правителство направило бюджет с 2,7 млрд. лв. повече приходи и дефицит от 3 на сто.

3. С 6 месеца били забавени действия по Плана за възстановяване. Това довело до риск плащанията от втория транш да не бъдат получени и тази година. Сега се наваксва, за да получим 1,4 млрд. лв.

Денков изчисли,

че парите, които

евентуално

ще се изгубят, са

3,4 млрд. лв.,

4. Неправомерно служебното правителство закрило и дружеството за спешната помощ с хеликоптери.

Имало европейски регламент, който изисква това да правят търговски дружества. А дейността била прехвърлена към Държавния авиационен оператор, който нямал право да я извършва. Служебният кабинет сбъркал и къде да са площадките за хеликоптерите - решил да са при болниците. Сега се налагало да се рестартира процесът, пак да се прави дружество, а част от площадките вече били осигурени.

5. По адрес на скандалния казус с Пловдивския панаир, академик Денков бе категоричен, не е направено достатъчно да се спре вписването на контролираната от Георги Гергов фирма “Пълдинг тур инвест” като мажоритарен собственик.

Новият министър на икономиката Богдан Богданов само за месец намерил възможни решения, заведени са дела, които да стопират прехвърлянето на акциите, което дало възможност да се преговаря. Целта на правителството сега е панаирът да продължи дейността си, а не да се превърне в жилищен квартал на Пловдив.

6. Денков изброи и проблемите с ДКК, неремонтираните язовири и изчезналите 600 млн. лв., дадени за тях.

7. За оправяне на аварията при ПАВЕЦ “Чаира” нищо не се случило за една година.

8. Проблеми били открити и при поръчките за пътищата - по време на служебната власт пътната агенция само за 3 дни направила оценка на над 30 000 страници заявки за текущ ремонт и поддръжка за 4 млрд. лв..

Затова и Денков се усъмни, че за подобен кратък срок може да се свърши работа като за 4 години. Затова новият регионален министър Андрей Цеков спрял поръчките докато не се изготвят ясни правила.

9. В МРРБ имало и още проблеми - забавените ВиК проекти, инхаус възлаганията по магистрала “Хемус”, отворени оферти за 600-700 млн. лв., по които не са предприети действия, нямало напредък и по магистрала “Струма”.

10. Грешка било и отлагането на увеличаването на толтаксите за 6 месеца.

Сега този “пожар” трябвало да се гаси от редовното правителство, обясни министър-председателят.

11. В Министерството на енергетиката били загубени 200 млн. лв. заради неподадени навреме териториални планове за региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Отделно има риск от загубата на 1,6 млрд. лв., ако до края на годината те не бъдат приети.

Неизгоден се оказал и договорът с

турската “Боташ”,

за който служебното правителство обяви като успех, че гарантира доставките на газ.

12. България с подписа под “Боташ” се задължавала с плащането на милиарди, независимо дали ще получи, или не газ.

Денков възложил на контролните и разследващите органи към изпълнителната власт да проверят как се е стигнало до всички тези кризи, завещани от служебните кабинети. Ако има нарушения, ще сезира прокуратурата.

Премиерът не

е обявявал война

и не е давал повод да се каже, че участва в такава с президентската институция. Но пък имало многократни провокации от екипа на Румен Радев и негови представители.

Бившият служебен премиер Гълъб Донев нарече смешен плач проблемите, които наследникът му огласи. Той заподозря, че целта на брифинга била да се оправдае премахването на статута на служебното правителство при ремонта на Конституцията. Гълъб Донев

Гълъб Донев

“За тези два месеца редовното правителство се похвали с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното. Всички останали по плана за възстановяване и устойчивост, които Народното събрание още не е разгледало, са внесени от служебното правителство”, подчерта Донев, който отново се върна в президентския екип. Пътищата, хеликоптерите и бюджетэт пък били стари проблеми, които служебната власт решила.

За Донев не било мит, че правителствата, назначени от държавния глава, работели безупречно. Според него историята потвърждавала, че всяко вадило България от кризите, в които я вкарвали редовни правителства. 

Асен Василев:

Няма риск токът да

поскъпне от 1 януари

Няма никакъв риск цената на тока за домакинствата от 1 януари 2024 г. да се повиши. Има много и разнообразни механизми, въпрос е на планиране и правилни действия на правителството. Това коментира министърът на финансите Асен Василев по повод готвените пломени в енергетиката. Те предвиждат от догодина НЕК да не е обществен доставчик, а енергийните компании, които снабдяват домакинствата с ток, да го купуват на свободния пазар. Асен Василев

Асен Василев

Василев припомни, че за бизнеса, който не е на регулиран пазар, се намерил механизъм, когато цената е висока, да не я плаща, а да получава компенсации. Таванът за фирмите, определен до края на годината, е 200 лв. за мегаватчас.

Министърът на енергетиката Румен Радев припомни, че има влязло в сила решение на КЕВР за цената за домакинствата, което важи до 30 юни 2024 г.

Либерализацията на пазара за битовите потребители е предвидена от 1 януари 2026 г. Радев заяви, че това не може да стане без дефиниция за енергийна бедност и механизмите, с които да се подкрепят хората в този преход.

 

.

Андрей Цеков:

Обявяваме в петък нови

поръчки за пътищата за 4 млрд. лева

Агенция “Пътна инфраструктура” обявява в петък нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

След прекратяването на процедурите за възлагане, заварени от служебния кабинет, новите ще се базират на критерий за най-ниска цена.

Цеков изброи тежкото си наследство - инхаус поръчките и непрозрачното ползване на публични средства, за които служебният кабинет не направил нищо.

Той разпоредил отсега нататък да не се осъществява абсолютно никакво превъзлагане от държавното дружество “Автомагистрали” на дейности, които са му възложени от АПИ.

Основният проблем не били средствата. Разполагаме с почти 2,5 млрд. лв. в бюджета за 2023 г. за развитие на републиканската пътна мрежа, каза той. Проблемът е в липса на проекти. Затова ще прави 8-годишна стратегия.

Георги Гвоздейков:

Първият медицински хеликоптер

ще дойде на 15 декември

Първият хеликоптер по плана за възстановяване ще бъде готов на 15 декември, дотогава трябва да подготвим авиационния оператор, който да бъде вписан и ще оперира с него. Андрей Цеков

Андрей Цеков
Надяваме се през януари хеликоптерът максимално бързо да бъде въведен в експлоатация. Това отговори на въпрос на “24 часа” министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който участва заедно с още четирима министри на пресконференция на премиера Николай Денков.

От думите му стана ясно, че отново ще бъде създадена фирма, която да бъде авиационен оператор на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев закри новосъздадената с тази цел компания и предаде управлението на хеликоптерите на Държавния авиационен оператор (бившия правителствен отряд 28). Шеф на фирмата беше сегашният министър.

Служебното правителство се е опитвало чрез различни нарушения на нормативните документи да вмени тази дейност на Държавния авиационен оператор, който не е търговско дружество и не отговаря на изискванията, подчерта министърът.

Богдан Богданов:

Предприехме действия

да запазим Пловдивския панаир,

има загуби за 100 млн. лв.

Успяхме да защитим националния интерес и да спрем неефективния начин на управление на Пловдивския панаир. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на пресконференцията в Министерския съвет.

Предприети били действия за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на община Варна към “Пълдин Туринвест”. В управлението на панаира е имало дълъг период на бездействие, през който са генерирани загуби за над 100 млн. лв., заяви той.

“Ще разработим ясна оздравителна програма, по която да бъде възроден потенциалът на дружеството и да продължи неговото функциониране по предназначение”, каза още той. По думите му повече от 100 години Пловдивският панаир е бил вратата за българската индустрия към света.

Затова е изключително важно запазването на тази структура, която през годините е събирала между 70 и 100 хиляди души и стотици компании.

Богдан Богданов
Богдан Богданов