Може да има еднократно увеличение на цените, но пренебрежимо малко, казва икономистът

Ефектите върху общата инфлация при приемането на еврото – ценовото ниво, са ограничени и са в порядъка на 0,2-0,3%. Всяка икономика има инфлация, това са допълнителни ефекти от въвеждане на еврото, те са еднократни. В страните от Прибалтика – Словения и Словакия средната стойност показва сравнително равномерна инфлация преди и след присъединяване към еврозоната. Това е мнението на доц. Пламен Ненов, който работи в Норвежката централна банка, коментира той по NOVA.

„Наблюдава се еднократно увеличение на цените при услугите, но то е сравнително малко. При приемането на еврото  има и еднократно повишени на ресторантьорските услуги, но ефектът е еднократен. Самият ефект върху общата инфлация е пренебрежимо малък”, увери Ненов.

При въвеждане на еврото трябва да се напечатат нови етикети и тогава много търговци, отлагали увеличение на цените, може да се възползват, обясни той. Присъединяването към еврозоната няма да има нито големи ползи, нито големи катаклизми, допълни икономистът, който е  от Съвета за икономически анализи у нас.