Странен листоопашат гекон, открит преди повече от 20 години на остров Мадагаскар, вече е потвърден като неизвестен досега вид, предаде ДПА.

Екип от учени, ръководен от изследователя Франк Глав от Държавната зоологическа колекция в Мюнхен, публикува резултатите в научното издание "Salamandra".

"Когато открихме за първи път животните през 2000 г., заподозряхме, че става дума за неизвестен досега вид", казва експертът в разпространено изявление.

"Научното им описание обаче се оказа сложно. Отне ни много години да съберем достатъчно информация, за да ги определим със сигурност като нов вид".

Едно от предизвикателствата е, че новият гекон, наречен Uroplatus garamaso, е много подобен на друг вид - Uroplatus henkeli.

"Това често се случва с влечугите от Мадагаскар", казва съавторът Йорн Колер. "Съществуват много т. нар. криптични видове".

Но има и важни разлики. При известните досега видове върхът на езика е черен, докато при новия е розов. Освен това непознатият досега екземпляр е по-малък, с дължина около 20 см и има по-тясна опашка.

Изследователите събират подробна информация за генетиката и разпространение на животните и предприемат няколко експедиции в северната част на Мадагаскар.

Според Глов листните гекони са майстори на камуфлажа и обикновено изглеждат много странно. През деня си почиват по стволовете на дърветата, като се сливат с околната среда и е много трудно да бъдат забелязани. През нощта се събуждат и се разхождат по клоните в търсене на плячка, допълва специалистът.