Италия с най-високите акцизи върху бензина, България и Малта с най-евтини горива

Акцизите и ДДС съставяват 56,6 на сто от цената на бензина в Италия и това е абсолютен рекорд в Европа, съобщи в.”Кориере дела сера”.

Средната цена на бензина, ако заредите на самообслужване на бензиностанция на магистралата е 2,019 евро. Тази на дизела пък е 1,928 евро. При дизела 51,8 на сто от цената се формират от акцизите и ДДС, който е 22%.

За италианците, които потеглиха с колите си за ваканция, поскъпналият бензин беше като студен душ. Затова съветът на Асоциацията на потребителите е да се зарежда в градовете, а не на магистралите, където е по-скъпо. Това е така, защото разходите на извънградските бензиностанции са по-високи - те плащат и за концесия на компаниите, поддържащи пътищата. Овен това зареждането на самообслужване също е по-евтино.

Според експертите увеличаването на цените на горивата е в резултат на покачването на международните котировки през последните седмици. Индустриалните цени в Италия преди облагането на бензина и дизела са по-ниски от средните в Европа с 2,3 и 4,5 цента на литър, и много по-ниски от тези в страни като Франция, Германия, Холандия, Белгия, Испания. Наложените в Италия след това акцизи и ДДС обаче качват крайната цена на горивата за потребителя. Затова Конфедерацията за защита на потребителите апелира към италианските власти да намалят акцизите. Според Федерацията на потребителите цената на бензина може да се намали с 20 цента за литър, без това да нанесе отрицателни последици за държавната хазна.

Според таблиците на в. „Кориере дела сера” за цената на литър бензин в Европа излиза, че най-скъп той е в Нидерландия (2,080 евро), после в Дания, Гърция, Италия. Най-евтин е в Малта (1,340 евро) и в България (1,372 евро).