• За медицинските сестри в яслите – с по 150 лв. отгоре плюс бонуси
  • За второ увеличение до края на годината намекна кметът Димитър Николов особено за забавачките

Заплатите в общинските училища, детските градини и яслите в Бургас се вдигат за всички – и за учителите, и за непедагогическия персонал, а медицинските сестри ще вземат и бонуси.

За това се договориха кметът Димитър Николов и синдикатите в сферата на образованието и здравеопазването.

За учителите и непедагогическия персонал бе подписан анекс на действащия колективен трудов договор, според който промените влизат в сила със задна дата – от 1 януари тази година.

Със синдикатите в здравеопазването бе

сключен нов колективен трудов договор

на общинските медицински професионалисти по здравни грижи.

Заплатите на учителите в общинските училища се увеличават с не по-малко от 15%.

Със същия процент е увеличението на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал в детските градини, а на непедагогическия персонал в училищата и центровете за личностно развитие и за деца със специални потребности – с не по-малко от 10%.

Всички останали трудови условия и придобивки се запазват, както са разписани в действащия колективен трудов договор, обясниха от общинската администрация.

Оттам напомнят, че местната власт от години инвестира в образованието, подобрявайки учебната среда, строи нови детски градини и разширява училищни сгради.

“Желанието ми е да работим за още едно увеличение на заплатите до края на годината, особено на непедагогическия персонал в детските градини. Тези служители освен работливи са и много натоварени - това са хората, които обгрижват по цял ден най-малките деца.

Ще подкрепим детските и учебните заведения с по-малки бюджети както за маломерните паралелки, така и за по-високите заплати, и всеки работещ в сферата на образованието ще получи това увеличение”, обясни кметът Димитър Николов.

На по-високи доходи ще се радват и медицинските сестри в сферата на общинското детско и училищно здравеопазване в Бургас от 1 август.

Според новия колективен трудов договор началната основна заплата за медицинска сестра в самостоятелни детски ясли и яслени групи в детска градина ще бъде повишена от 1600 лв. на 1750 лв., а началната основна заплата за медицинска сестра в детски градини и училища от 1620 лв. ще стане 1700 лв.

От 2070 на 2170 пък скача началната заплата на училищен лекар.

Освен наградата за Деня на народните будители в размер на половин минимална заплата общинските медицински сестри ще получават и парична награда за Деня на здравния работник. Тя ще е в размер на една минимална заплата, решиха още работодател и синдикати.

Договорена бе и присъединителна годишна вноска за нечленуващите в двата представителни синдиката

на здравните работници в размер на 200 лв.

За новопостъпилите служители пък ще се предоставя ваучер за работно облекло, пропорционален на оставащите до края на календарната година месеци.