Общият добив на петрол на страните членки на ОПЕК през август се е покачил до най-високото си ниво от 2018 г., сочи проучване на Ройтерс. Ръстът се дължи най-вече на повишението на иранския добив, който компенсира намаленото производство от страна на Саудитска Арабия и други страни членки.

Данните сочат, че през август страните от ОПЕК са добивали 27,56 милиона барела дневно, или с 220 000 барела повече от юли. Това е първото повишение от февруари насам.

Добивът на Иран расте от началото на годината, тъй като страната е изключена от приетите от ОПЕК ограничения на производството. Добивът на останалите 10 страни членки, които задължително трябва да го намалят, е спаднал с по около 10 000 барела дневно.

Саудитска Арабия и другите страни членки на ОПЕК от района на Персийския залив се придържат към ограниченията, като добивите на Рияд са ниво от около 9 милиона барела дневно. Страната доброволно е намалила производството с по 1 милион барела дневно за втори пореден месец.

Освен в Иран добивите през август са се повишили и в Нигерия, която поднови износа през терминала Форкадос, но страната продължава да няма капацитет да изпълнява цялата разрешена й от петролния картел квота, предаде БТА.

Проучването на Ройтерс се базира на данни от компании, следящи петролните пазари и пътищата на петролните танкери като "Рефинитив ейкън" (Refinitiv Eikon), "Петро лоджистикс" (Petro-Logistics) и "Кплер" (Kpler), както и на информация, предоставено от петролните компании, ОПЕК и консултанти.