За късмет на Европа турбините са големи, много по-големи и по-тежки от слънчевите панели и ако Китай все още не е превзел световния връх в сектора на вятърната енергия, то това се дължи на претенциозната и скъпа логистика. Зависимостта от транспортните трудности обаче не е достатъчна, за да може Старият континент да се чувства сигурен

"Съществува съвсем конкретен риск експанзията на енергията от вятърни източници в Европа да се окаже "произведена в Китай", предупреждава браншовата асоциация "УиндЮръп" (WindEurope), съобщава БТА.

Европа все още има водеща роля в сектора, но тревожните сигнали се множат - от неизправните турбини на "Сименс Гамеса" (Siemens Gamesa) до анулираните поради слабата си рентабилност инвестиции, пише италианското издание "Соле 24 оре". Европа рискува да загуби самодостатъчността си към 2030 г., а междувременно Пекин настъпва - азиатската страна не само контролира доставките на редкоземни метали и немалко компоненти, но и започва да изнася евтини турбини.

Производството на вятърна енергия в Европа рискува да има същия край като фотоволтаиката, която бе погълната през изминалите години от Китай. Това отбелязва Ан Метлер, вицепрезидент за Европа на "Брейктру енерджи" (Breakthrough Enеrgy) - фонд, основан от американския милиардер Бил Гейтс и бивш изпълнителен директор на базирания в Брюксел мозъчен тръст "Лисабонски съвет".

Подобно на фотоволтаиката вятърната промишленост също се ражда в Европа и е плод на десетилетни усилия, подкрепени от средства за научноизследователска дейност, щедри субсидии и стимулиращи политики. Понастоящем пет от общо 15 основни производители на вятърни турбини са европейски. Логично е да се помисли, че с оглед на енергийния преход, който е в разгара си и ускорения темп, дължащ се на войната в Украйна, подобни компании ще имат печеливш бизнес. Вместо това те се сблъскват с най-сериозната криза в историята си и регистрират рекордни загуби.

Причина за това са натрупани в течение на годините проблеми, които трудно могат да бъдат разрешени на ниво компании, без наличието на глобален европейски отговор, който да не е само реторика.