Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Турция поддържа тесни контакти с ООН по въпроса за съживяването на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море и ще обсъди темата с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш по време на Общото събрание на ООН този месец, съобщиха турски медии.

След вчерашната среща с руския президент Владимир Путин турският държавен глава каза пред репортери, че най-новото предложение на ООН се опитва да намери начин за удовлетворяване на някои от руските искания, поставени като условия за връщането на Москва в сделката. Ердоган отново посочи, че смята, че решението може да бъде намерено скоро, отбелязва Ройтерс.

По думите на Ердоган Москва настоява руската земеделска банка (Росселхозбанк) отново да бъде включена в разплащателната система SWIFT и корабите, които участват в зърнената сделка, да бъдат застраховани, пише БТА. 

Антониу Гутериш съобщи миналата седмица, че е изпратил на руския външен министър Сергей Лавров "набор от конкретни предложения", насочени към възобновяване на сделката, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

Русия се изтегли от споразумението през юли - една година след като то беше сключено с посредничеството на ООН и Турция, като заяви, че износът на собствените ѝ храни и торове се сблъсква с пречки.

Ердоган ще участва в срещата на върха на Г-20 в Индия на 9 и 10 септември преди да присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, което ще се състои от 18 до 26 септември.

„Ще имаме срещи с Гутериш там, за да обсъдим тези въпроси,“ посочи Ердоган.