"Булгаргаз”  внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за утвърждаване на цена за октомври от 57,42 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тя с 9.36% по-ниска от утвърдената за  септември, съобщиха от компанията.

Окончателното предложение ще бъде внесено в В КЕВР в първия ден на следващия месец, при отчитане на котировките към 30 септември.

Днес компанията направи и прогнозата си за ноември и тя е с нас 22% увеличение спрямо внесената за октомври и с 11 на сто, спрямо септемврийската. Или на база на котировките на нидерландският газов хъб TTF към 8 септември тя е 70,20 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). 

От компанията отбелязват, че прогнозите за стойността на индекс TTF „месец напред“ за ноември са за значително повишение спрямо стойността му за октомври. Съгласно последно публикуваните данни в Argus European Natural Gas на 8 септември нивата, на които се търгува природният газ за доставка за ноември, са около 44 - 44,5 евро/мвтч. Това
представлява повишение от над 30% спрямо нивата, на които се търгува природния газ за доставка през октомври. В същото време обаче разликата между предложената за утвърждаване от „Булгаргаз“ цена за  октомври и прогнозната цена на
дружеството за ноември остава на по-ниски нива.

Финалното предложение за цената  за  ноември ще
бъде депозирано в КЕВР на в първия ден на същия месец.