Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС отпуска 2,2 млрд. евро на Гърция за справяне с бедствията, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Фон дер Лайен се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Страсбург, Франция, във връзка с мерките за подкрепа след наводненията в префектура Тесалия, Централна Гърция. Тя отбеляза, че страната ще може да се възползва и от други допълнителни средства.

По-рано гръцки медии цитираха правителствени източници, които смятат, че щетите от тазгодишните природни бедствия от пожари и наводнения по груби сметки могат да превишат сумата от 4 млрд. евро.

Поради това по време на срещата в Страсбург Мицотакис подчерта, че държавата му „се надява на максимална гъвкавост от страна на Европа“. Той показа снимка от община Метаморфози, северно от столицата Атина, и отбеляза, че никога преди не сме били свидетели на подобна ситуация с толкова големи разрушения в селскостопанското производство и инфраструктурата.

Урсула фон дер Лайен се съгласи, че досега не се е случвало толкова голям европейски район да бъде унищожен от наводнения и заяви, че Европа подкрепя слабите, Гърция и гърците.

„Ще мобилизираме всички ресурси на Европейския съюз, които можем да използваме“, обеща председателката на Европейската комисия, предаде БТА.

Тя информира, че ще се използват пари от новата програма за общата селскостопанска политика (ОСП), както и от две стари програми – от Европейския фонд за подкрепа и от Кохезионния фонд. Фон дер Лайен уточни, че ако не се използват парите от предходния период, които до момента не са били изразходвани, те ще бъдат загубени.

„С всички тези средства ще могат да се възстановят горите и инфраструктурата в селските райони [...] Всичко това ще позволи на Гърция да разполага с до 2,2 млрд. евро“, каза тя.

Председателката на Комисията допълни, че е възможно към Гърция да бъдат насочени и средства от Европейския фонд за солидарност, и че ако това се случи, през следващата година оттам ще могат да бъдат предоставени 400 милиона евро.

Тя допълни още, че страната може да използва и част от ресурсите по програмата „Следващо поколение 2”.

В заключение Фон дер Лайен отбеляза, че Европейската комисия и ЕС ще работят в тясно сътрудничество с гръцките власти, за да могат гърците „наистина да разчитат на Европа за бърза подкрепа и максимална гъвкавост“.