Събраните приходи от ДДС в туризма се увеличиха след въвеждането на ставката от 9 на сто, въпреки че тя е по-ниска. Това съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според браншовата организация мярката е помогнала за изсветляването на сектора и за увеличаването на събираемостта.

Затова от БХРА недоумяват защо изобщо се обсъжда повишаване на ДДС за сектора и напомнят, че в своите интервюта и министърът на туризма Зарица Динкова заявява, че е против подобна промяна. Представителите на бранша се надяват, че министър Динкова ще отстоява позицията си в Министерския съвет.

В края на миналата седмица премиерът Николай Денков заяви в телевизионно интервю, че не вижда причина заведенията да продължат да работят с намалена на 9 на сто ставка на ДДС. Ставката за ресторантьорите беше намалена от 20 на сто като антикризисна мярка по време на пандемията и продължи после като защитна заради високите цени на тока. След съпротива на бранша предложението за връщането на размера на данъчната ставка с бюджета за тази година отпадна.

От БХРА обръщат внимание на премиера, че летният туристически сезон през тази година според организацията не е бил добър и доста хотели са "на ръба на оцеляването". От организацията настояват да бъдат изслушани аргументи за това защо трябва ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма, както и за другите видове туризъм, които се ползваха от по-ниската ставка, да остане трайно 9 на сто.

От БХРА изтъкват, че за разлика от другите европейски страни българският туризъм е "платил" намалението на ДДС с увеличението на осигурителния праг, в т.ч. и на хотелиерите. В момента ДДС за кетъринг и ресторанти в ЕС е намален до ставки от порядъка на 4-5 на сто, припомнят от организацията.

От национално представената браншова организация припомнят, че основната причина, заради която се е въвел 9 процента ДДС, е подпомагане на работниците в сектора, а не за намаляване на цените на услугата. Мярката е помогнала и запазването на кадрите в сектора.

Надценката в ресторантьорския бранш е с високи стойности, има голяма разлика между стойността на фактурите по придобиване и реализирания стокооборот, обяснява зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров, цитиран от БТА. Това води до нисък данъчен кредит и от там до голямо данъчно задължение. При нормални икономически обстоятелства това не би създавало проблеми в бранша. Но върху цената на труда не се начислява ДДС и не се ползва данъчен кредит. А високият процент на ДДС и високите нива на труда изяждат принадената стойност. За огромна част от данъчно задължените субекти, като малките и средни фирми и търговски обекти, това е фатално и те се оказват пред избора да фалират и затворят или да преминат в сивия сектор, заявиха от БХРА.