Европа започва разследване срещу електрическите коли от Китай. По време на годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви започването на конкретно разследване срещу китайските автомобилни производители.

"Нека вземем за пример сектора на електрическите превозни средства. Той е от решаващо значение за екологичната икономика, с огромен потенциал за Европа. Световните пазари обаче в момента са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили. А цената им се поддържа изкуствено занижена чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява пазара ни. И тъй като не приемаме това да се случва отвътре, не го приемаме и когато идва отвън. Затова днес мога да обявя, че Комисията започва антисубсидийно разследване на идващите от Китай електрически превозни средства.

Европа е отворена за конкуренция. Не за надпревара за достигане на най-ниски равнища. Трябва да се защитаваме от нелоялни практики.
Но също толкова важно е да се поддържат отворени канали за комуникация и диалог с Китай. Защото има и теми, по които можем и трябва да си сътрудничим. Намаляване на риска, а не прекъсване на отношенията - това ще бъде моят подход с китайското ръководство на срещата на високо равнище ЕС - Китай по-късно тази година", каза в рeчта си Фон дер Лайен.

Смята се, че по този начин френската дипломация е победила германската. Макрон отдавна иска да се въведат санкции за нелоялната конкуренция от страна на китайските автомобилни компании.

Германия винаги се е противопоставяла на всяка инициатива, която може да подхрани напрежение с Китай, важен пазар за нейния износ и една от основните дестинации за нейните чуждестранни инвестиции. В Берлин има опасения, че Китай може да отговори на Брюксел с началото на търговска война, която рискува да застраши присъствието на германски производители в Китай.