Националната банка на Украйна (НБУ) намали основния си лихвен процент с 200 базисни пункта (2 процентни пункта) до 20 на сто, за да подкрепи икономическото възстановяване на страната, близо 19 месеца след като бе нападната от Русия. Банката съобщи още, че са възможни допълнителни намаления на ставката, ако е необходимо, предаде Ройтерс.

Това беше второто поредно понижение на основния лихвен процент на Украинската централна банка, която намали ставките от 25 на сто до 22 на сто по време на предишното си заседание през юли, за първи път след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

"По-нататъшното отслабване на инфлацията и способността на НБУ да осигури устойчивост на валутния пазар правят възможно продължаването на цикъла на намаляване на основния лихвен процент, като същевременно се поддържа достатъчната привлекателност на спестяванията в гривни", се посочва в изявление на централната банка.

Украинската институция аргументира намаляването на лихвите, като посочва, че "такава стъпка ще подпомогне икономическото възстановяване, без да създава заплахи за макроикономическата и финансовата стабилност".

Банката съобщи още, че планира да продължи с цикъла на понижаване на лихвените проценти, но че ще действа предпазливо предвид несигурността и рисковете, свързани с войната.

Лихвите по депозитните сертификати (чрез които средства могат да се държат на депозит за определен срок - бел. р.) и по операциите за рефинансиране също бяха намалени - с 2 процентни пункта, до съответно 16 на сто и 22 на сто.

Намалението на лихвите от страна на НБУ бе очаквано от банкери и анализатори, тъй като украинската инфлация се забавя по-бързо от очакваното тази година. През август инфлацията на потребителските цени в Украйна отслабна до 8,6 на сто на годишна база.

По-силното предлагане на хранителни продукти и добрата реколта е допринесла за по-ниските цени на зърнените култури, брашното, зеленчуците и някои плодове.

По-добрите реколти ще продължат да ограничават ръста на цените през идните месеци, посочиха още от НБУ, предупреждавайки, че натискът върху разходите за бизнеса ще остане значителен, както заради загубите, свързани с войната, така и поради нарастващите цени на електроенергията и горивата.

Бюджетните нужди на Украйна остават високи, вследствие на войната, като допълнителната международна подкрепа е от решаващо значение, предаде БТА.

Киев очаква да получи помощ от 42 милиарда долара тази година, а през 2024 г. ще има нужда от поне още 37 милиарда долара, за да покрие бюджетния дефицит, припомниха от централната банка.