Политически интереси стоят зад готвените протести заради отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Това заяви пред БНТ Росен Костурков, зам.-председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.

"Това, което забелязвам в 22-те организации, които организират протеста е, че те се ръководят от животновъди, което няма никаква пазарна логика. Защото ако има опасност цената на слънчогледа да падне, а слънчогледът участва в производството на фураж и храна за животните, точно животновъдите трябва да са доволни, защото цената на фуража ще падне. След като няма икономическа логика в тези протести, тогава по-скоро политически интереси стоят зад тях. Има доста субекти, на които сегашното управление и начина, по-който се опитваме да управляваме държавата не им харесва", каза Костурков.

Росен Костурков призова да се разсеят притесненията на земеделските производители, особено по отношение на пшеницата.

"По отношение на пшеницата нашите зърнопроизводители не би трябвало да имат притеснения, защото ние сме нетен износител на пшеница. Произвеждаме между 7 и 8 млн. тона, а консумираме под 2 тона. Пшеницата е борсова стока, тоест те имат гарантиран пазар по световните борси и цената на тази продукция се определя от световната борса, а не от локални сделки."

По отношение на слънчогледа обаче ситуацията е по-различна.

"Трябва да кажем, че България винаги е внасяла слънчоглед и от 2017 г насам внася доста голямо количество от Украйна. Ще ви дам пример. През 2022 г, преди приемането на забраната, България е внесла 1, 3 млн. т. слънчоглед, при положение че произвеждаме между 1,7 и 1,9 млн. тона. Тоест горе-долу колкото сме произвели, толкова сме и внесли. И това си има обяснения. България е третият най-голям производител на олио в света и е необходимо да внасяме, за да могат да се задоволят потребностите на преработвателите. За да може тези мощности, които са инсталирани от преработвателите да бъдат използвани. Освен това преработвателите са намерили пазари за износ на слънчогледово масло и белен слънчоглед, които са продукти с висока добавена стойност. За да можем обаче да ги произведем, на нас ни трябва внос".

Росен Костурков призова да се изчака какво ще се постигне в диалога между предстоящата среща между премиера и производителите, за да ако все пак има засегнати сектори или производители, да бъдат компенсирани от държавата.