През август годишната инфлация в България намаля до 7,7% при 8,5% предходния месец. Месечната също се успокои и е 0,4%. Ако не беше внезапното поскъпване на горивата и на транспортните услуги през последния активен летен месец, индексът можеше да е още по-нисък, показват данните, публикувани в петък.

Ръстът в цените на горивата започна още през юли, но по-голямата част от поскъпването се пренесе в август и в края на месеца всички основни горива струваха поне с десетина стотинки по-скъпо в сравнение с месец по-рано. Засега прогнозите сочат, че това е максималното поскъпване, което е факт заради повишение на петролните котировки.

Според данните на НСИ само през август масовият бензин А-95 е поскъпнал с 6,1% в сравнение с юли, дизелът - с 8,8%, а цените на пропан-бутана са с 29,4% нагоре. Всичко това е довело до поскъпване с 4,6% на транспортните услуги през август в сравнение с юли, като при никоя друга група стоки или услуги няма чак такава инфлация.

Синдикатът на нефтените работници в свое писмо до премиера, разпространено в петък, казва, че прекратяването на вноса на руски петрол ще доведе до затруднение в снабдяването на вътрешния пазар, а оттам и до още по-голямо повишение на цените на горивата и на всички останали стоки и услуги.

Храните през август са поскъпнали само с 0,2% в сравнение с юли, храненето в ресторант - с 0,6%, също и разходите за здравеопазване.

Движението на цените на основни храни е изключително в рамките на сезонните колебания. Например дините и пъпешите поевтиняват с 20%, но пък зелето поскъпва с 13,7%.

Статистиката отчита поевтиняване през най-ваканционния месец на международните полети с 6,3%, а на хотелите в българските курорти с 1,4%. Това се дължи на факта, че голяма част от родните курорти намаляват цените още в края на август.

Облеклото през август е поевтиняло с 2,4%, а обувките - с 2,3%. Телевизорите и хладилниците поевтиняват с по 0,3%, отчита статистиката.