Европейският съюз може да стане толкова зависим от Китай по отношение на литиево-йонни батерии и горивни клетки до 2030 г., колкото беше от енергийните доставки на Русия преди войната в Украйна, освен ако не предприеме строги мерки, се посочва в анализ подготвен за европейските лидери, предаде Ротйерс. Очаква е документът да бъде разгледан на неформалната им среща в испанския град Гранада в началото на октомври на фона на оживен дебат за увеличаване на икономическата сигурност и независимост на ЕС.  

В доклада, до който Ройтерс е получил достъп, се посочва, че поради непостоянния характер на възобновяемите енергийни източници като слънце и вятър, Европа ще има нужда от начини за съхраняване на енергия, за да постигне целта си за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г. "Това рязко ще повиши търсенето ни на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори (устройства за разделяна на водната молекула на кислород и водород - бел. ред.), което се очаква да се нарасне между 10 и 30 пъти през следващите години", се казва в документа, изготвен от испанското председателство на ЕС.

Докато ЕС има водеща позиция в междинните и монтажните фази на производството на електролизатори, с повече от 50 на сто глобален пазарен дял, Общността разчита в голяма степен на Китай за горивни клетки и литиево-йонни батерии, които са от решаващо значение за електрическите превозни средства.

"Без прилагане на силни мерки, европейската енергийна екосистема може да изпитва зависимост от Китай до 2030 г. от различно естество, но с подобна тежест на тази, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна", пише още в анализа.

Според Европейската комисия през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна, ЕС е разчитал на Русия за повече от 40 на сто от общото си потребление на газ, на 27 на сто от вноса на петрол и 46 на сто от вноса на въглища, пише БТА. 

Прекратяването на повечето доставки на енергоносители от Русия предизвика шок в цените на енергията в ЕС и скок на потребителската инфлация, принуждавайки Европейската централна банка да повиши лихвените си проценти до рекордно високи нива, които ограничават икономическия растеж на блока.

Литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената област на уязвимост на ЕС, се казва в документа на испанското председателство. "Подобен сценарий може да се развие и в пространството на цифровите технологии", се казва в документа. "Прогнозите показват, че търсенето на цифрови устройства като сензори, дронове, сървъри, мрежи за предаване на данни ще нарасне рязко през това десетилетие. ЕС има относително силна позиция по отношение на последната част от посочените проблеми, но показва значителни слабости в другите области", се казва в него.

До 2030 г. тази чужда зависимост може сериозно да попречи на повишаване на производителността, от което европейската промишленост и сектор на услугите се нуждаят спешно, както и на модернизацията на селскостопанските системи, които са от съществено значение за справяне с промените на климата, е посочено още в документа, допълва Ройтерс.