Засега протестите продължават, тракторите идват в столицата

България ще въведе определени квоти за внос на селскостопанска продукция от Украйна, след като Киев се съгласи на лицензионен режим за износа. Какви ще са квотите, за кои стоки ще се отнасят и за какъв период от време ще действат, ще се реши чрез преговори с протестиращите земеделци. Още в понеделник те изкараха за кратко по пътищата тежка земеделска техника, а

за днес се заканиха да закарат тракторите пред Министерския съвет

Предложението за определяне на квоти, което е законов начин да се ограничи вносът от Украйна, дойде от страна на земеделския министър Кирил Вътев - в отворено писмо до протестиращите. Идеята загатна обаче още в неделя вечерта премиерът Николай Денков, който обяви, че пренасищане на пазара с украинска земеделска продукция няма да се допусне.

В понеделник Еврокомисията излезе със специална позиция, че се въвеждат квоти за внос на селскостопанска продукция със сухоземен транспорт от Украйна в европейските държави. Говорител на ЕК отбеляза, че сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. Той уточни, че

причина за проблема е оттеглянето на Русия

от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море. По неговите думи предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане от Украйна на лицензионен режим за износ на земеделски стоки.

В писмото си до земеделците

министър Вътев емоционално описва,че е един от тях

След като отбелязва, че подкрепя политиката на правителството, което “не спира и сега да отстоява националния интерес”, той кани инициативния комитет на протестиращите на преговори. “Необходимо е заедно с вас да прецизираме количествата и продуктите по точка 1”, завършва писмото.

Кирил Вътев визира първото искане на протестиращите: не само да се върне забраната за внос на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица от Украйна, но към тях да се добавят нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти.

Според запознати за преговори за квотите за слънчоглед ще бъдат поканени протестиращите заедно с шефовете на заводите за олио, които от години работят с вносен слънчоглед. При другите три суровини няма проблеми, тъй като в момента борсовите им цени са такива, че вносът от Украйна не е много изгоден.

Реакция от инициативния комитет на протестите не последва до редакционното приключване на броя, дори напротив - в многобройни включвания и репортажи от кратките блокади на пътищата се разбра, че исканията ескалират и се разпростират върху всички нерешени проблеми в земеделието, трупали се с години, включително и този с напояването. Немалко от протестиращите поискаха и оставка на правителството веднага.