Фермери първо изляха мляко пред министър, след това обаче отидоха на разговори

Два протеста за един ден се изсипаха пред прозорците на властта на жълтите павета в София. А след срещи с премиера Николай Денков всички си тръгнаха доволни.

Първо пред Министерския съвет отидоха синдикатите, заедно със стотици миньори и енергетици, заради въглищните централи. КНСБ и КТ “Подкрепа” са против тяхното затваряне да започне още от 2026 г., искат тецовете да работят до 2038 г. И настояха това да са поеме като ангажимент от държавата.

След двучасова среща с премиера Николай Денков яснота вече имаше. “В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки. Споразумението ще можем да подпишем до края на септември”, обяви Денков.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че този ангажимент е ключов за тях. И подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани механизми, с които може да се запази заетостта. Той обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие и там миньорите, които ще загубят работата си, да бъдат назначени.

Докато течеше срещата обаче, напрежението отвън ескалира. Протестиращи се опитаха да влязат в сградата на правителството, но кордон от полицаи успя да запази реда.

И докато миньорите чакаха резултат от разговорите, пред Министерския съвет, въоръжени с бутилки мляко и кори с яйца, дойдоха и фермери. Втори ден те настояват да бъдат чути за проблемите в сектора и да се отмени разрешението за внос на селскостопански продукти от Украйна.

Още от сутринта във вторник 600 трактора от цялата страна се събраха на входа на София в района на Долни Богров. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни, че заради протеста на синдикатите оставят тежките машини на входа на столицата. Но имали позволението да вкарат в столицата 80 от тях.

Представители на фермерите в късния следобед във вторник бяха приети от Денков, като на срещата присъстваха земеделският министър Кирил Вътев и финансовият Асен Василев. А още по обяд депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира, че проблемите между правителството и зърнопроизводителите ще бъдат решени.

По-късно премиерът обяви, че скоро няма да има внос на слънчоглед от Украйна. За царевицата и пшеница се чакал резултат от преговорите между ЕК и Украйна. Има и вариант България на двустранна основа ще договаря квоти за внос.

Преди срещата с властта при земеделците в Долни Богров отиде Вътев. Посрещнаха го с излято прясно мляко на земята, с което фермерите показвали какво става с българското производство, след като има внос от Украйна. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки.

“С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест. Не съм професионален политик, добре познавам проблемите от 30 г. Въпросът е как ще ги решим”, спокойно им отговори Вътев.

Производители против блокади на пътища, предлагат да се конфискуват трактори

Оранжерийните производители подкрепят решението на правителството да се пусне внос на украински селскостопански стоки и не подкрепят стачните действия на другите сдружения в земеделието. Това съобщиха във вторник от управителния съвет на Националната асоциация на оранжерийните производители.

Те настояват да бъдат конфискувани от държавата тракторите, придобити с пари от Европа, както и от националния бюджет.

“С цел да бъде избегнато затварянето на пътища, правителството да не се поддава на провокации, и ако трябва, да бъде изменен Законът за движението по пътищата във връзка със стачни действия, за да не може МПС-та, придобити с европейски средства и от националния бюджет, да бъдат използвани за блокиране на пътищата”, посочиха от асоциацията.

И допълват, че не виждат причина животновъдите да нямат интерес от премахването на забрана за внос от Украйна. В България има отрасли като преработката на растителни масла и фуражи, също и мелници, а с отпадането на забраната за внос ще падне цената за населението и за животновъдите, допълват от организацията. Освен това настояват доходите на организаторите на стачките да бъдат проверени.

“Да се разгледат дружествата, които са получили субсидии. Не виждаме заплаха за стоките, които идват от Украйна, тъй като е ясно, че там все още субсидии няма и няма как те да се продават по-евтино от нашата цена на зърното и слънчогледа. Подкрепяме преработвателите изцяло”, се казва в позицията на асоциацията.

Протестите на миньорите и фермерите се засякоха пред сградата на Министерския съвет. 
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА, НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Протестите на миньорите и фермерите се засякоха пред сградата на Министерския съвет. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА, НИКОЛАЙ ЛИТОВ