АЕЦ "Козлодуй" ще може да продължи да използва руско гориво и за пети блок в случай, че не е готово разрешението за използване на американско гориво до май догодина. Това обясни председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. По думите му обаче, има шанс все пак горивото да бъде разрешено в срок. Първите доставки се очакват през април. Тече и процедура за разрешаване на тяхното съхранение на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Руското гориво за пети блок се изчерпва през май,  предаде БНТ. Дотогава трябва да бъде одобрено горивото доставяно от компанията Уестингхаус като в момента е започната процедура.

"Компромис с безопасността агенцията никога не е правила и няма да направи ако имаме и най-малки съмнения, процесът ще продължи дотогава докато не бъде доказано, че горивото е безопасно", заяви председателят на АЯР Цанко Бачийски.

Междувременно продължават доставките на руско гориво за шести блок, така че мощността ще има достатъчно свежо гориво до 2033 година. То може без проблем да се използва при нужда в пети блок. Уловката е, че ако атомната централа сложи от него, ще трябва да изчака с използването на гориво от друг източник четири години.

"Нашите плановете са до края на март да има готовност за издаване на разрешение, дали това ще стане много зависи от това какво още е необходимо да се представи като документи", каза още той.

Агенцията е избрала компании, които да ѝ помогнат при одобряване на горивото, за да може да се вмести в срока.

"За да ускорим процеса имаме договор с френски институт и консорциум от украински и чешки специалисти, които по обособена позиция ще дадат своето заключение", уточни Бачийски.

В момента в атомната централа тече и анализ дали трябва да бъдат продадени парогенераторите от АЕЦ "Белене" или да бъдат сложени в шести блок на "Козлодуй". Продължава и подготовката за удължаване на живота на ядрената мощност след 2027 и 2029 година.

"Блоковете при това състояние на оборудването и при този начин на експлоатация могат да работят още 30 години", допълни той.

Компанията вече разполага и с втори авариен център отдалечен от АЕЦ-а, за да може да се реагира в случай на засягане на първия.

 "В онлайн режим и както виждате в момента можем да проследим реалните данни на блоковете. Каква е температурната разликата, от която се определят мощностите, какво е налягането", заяви Николай Бонов, началник отдел безопасност в АЕЦ "Козлодуй".

При нужда могат да бъдат активирани 600 служители на дружеството, които да работят по справяне със ситуацията.