Предлагат по 36 заплати на хора, които останат без работа след затваряне на централите

Въглищните централи и мините ще работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, защото икономически няма да могат да работят. Това заяви в петък премиерът Николай Денков след извънредно заседание на правителството. На него министрите приеха териториалните планове за справедлив преход.

По тях България чака близо 2 млрд. лв. от ЕС, с които да осигури заетост на съкратените миньори и енергетици от Стара Загора, Перник и Кюстендил след спирането на тецовете. Той още веднъж заяви, че повече не може да има никакво забавяне, защото се

рискува загубата на 3,5 млрд. лева, които се очакват за въглищните региони

заедно с инвестициите от частния сектор. До края на годината ще бъде създадено държавно предприятие, което ще работи за превръщане на въглищните региони в зони за икономическа дейност. В него ще се назначават съкратени енергетици.

Още преди заседанието на правителството стана ясно, че централите ще работят до 2038 г. Обяви го лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща в парламента с финансовия министър Асен Василев и депутатите Делян Пеевски и Делян Добрев.

На срещата било договорено още да се изплащат по 36 заплати на енергетиците, които не искат да бъдат назначени в държавното предприятие, посочи Пеевски. Заплатите в сектора са доста високи,

този социален пакет означава към 140 000 -150 000 лева на човек,

заяви Асен Василев. Пеевски пък се възмути от отсъствието на енергийният министър Румен Радев. Енергийният министър къде е? Бил на някакво пътуване - да се прибира и да си решава темите. Това е неговата работа, надявам се да си я свърши и да бъде веднага тук, каза Пеевски.

Борисов пък обясни, че е удовлетворен от срещата. Искам да се знае това, което ми беше потвърдено от финансовия министър - централите ще работят до 2038 година. Това е доста време, дотогава технологиите ще напреднат. Второто - всеки, който иска да напусне, да му се изплащат 36 заплати веднага. Трето - в текста да отпадне, че в самите мини може да се прави соларен парк. Четвърто - върху язовирите няма да се правят фотоволтаици. Улеснява се до 60 дни бързо да се инвестира във ВЕИ-та, особено върху сгради, паркинги, молове. Там да става бързо. Това, с което се съгласи Асен Василев, е, ако инвеститорът иска удължаване, да е възможно, изброи Борисов. Лидерът на ГЕРБ се обърна към протестиращите енергетиците с думите, че “блокадите не са изход, а тормозят много други граждани”.

В петък от сутринта - още преди заседанията на парламента и правителството,

миньори и енергетици излязоха на протести

в цялата страна и блокираха ключови пътища и магистрали. Твърдят, че текстовете в териториалните планове ще доведат до затваряне на централи.

Според синдикатите има график, според който до 2030 г.

въглищните мощности у нас ще бъдат редуцирани

до 1600 мегавата, а до 2035-а падат на 1000 мегавата. Експерти в енергетиката обясниха, че това означава производството на ток от въглища да бъде свито 4 пъти. Защото в момента мощностите са 4505 мегавата и излизало, че почти няма да остане работеща централа.

Че не знае какво се договаря, твърди и опозицията в парламента. “Няма преговори с работниците и синдикатите. Ние държим да се чуе мнението на работниците, които са на улицата. Парламентът не знае за преговори”, обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

ИТН, “Възраждане” и БСП поискаха отсрочкса от един месец за териториалните планове. Предложението им обаче бе отхвърлено от извънредната енергийна комисия в ранния следобед в петък.

Предлагат по

36 заплати на

хора, които

останат без

работа след

затваряне на

централите