След 7-часов маратон на преговори с протестиращите в парламента премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев се прибраха в Министерския съвет за вечерното заседание на правителството. Министър-председателят  беше доволен, че са седнали с миньори и енергетици на масата на преговорите и повтори няколко пъти, че предстои много работа. Споразумението от 7 точки със синдикатите било подписано от едни от тях, другите поискали първо да го обсъдят с хората си, каза още Денков.

Той заяви още, че за три месеца е свършена работа, каквато не е свършена в предишните 10 години, включвайки времето и на служебното правителство.  Затова териториалните планове са предадени в последния ден, в последния момент - на 30 септември, за да започнат преговорите по тях с Европейската комисия, за които имало 3 месеца.  

И в момента текат преговори с ЕК, промените в Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат одобрени до 30 ноември, останалите документи са до края на годината. Всеки загубен ден без преговори, означава загубено време да направим тези документи по-добре, цитира премиерът енергийния си министър Румен Радев. 

На въпрос за участието на депутата Делян Пеевски в преговорите, Денков заяви категорично, че споразумението го е редактирал той, а самите точки са ги писали министрите му.  

Премиерът отново заяви, че се търсят решения, които да бъдат добри за България и да си българин не противоречало на това да си европеец. Затова той държеше да е ясно, че централите на въглища ще работят на пазарен принцип и при запазване на сигурността на електроенергийната система, но при зачитане на европейските регламенти. 

Премиерът заяви, че е на "Дондуков" 1, за да свърши нещо полезно за България и за хората. Ако не успеем да свършим работата си, ставаме излишни, каза той. Българските  интереси съвпадат с европейските, а те са разписани в регламенти. Някои други партии и политически личности се интересуват от интересите на други държави, каза още той.