Петролът се понижи в азиатската търговия преди срещата на министрите от ОПЕК+ на фона на оценка от страна на инвеститорите за това дали задържането високото ниво на лихвите в САЩ ще намали търсенето на суровината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 6 цента до 90,86 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол падна с 5 цента до 89,18 долара за барел.

Вчера по официални статистически данни стана известно, че откритите работни места в САЩ са се увеличили с най-голям брой от повече от две години, което е предизвика допълнително рязко покачване на доходността на държавните облигации, поради опасения на пазарни участници и анализатори, че досегашните действия на Управлението за федерален резерв на САЩ може би не са достатъчни, за да охладят икономиката на страната. "Смята се, че устойчивият пазар на труда предоставя повече пространство на УФР да поддържа високи лихвени проценти за по-дълго време“, посочиха служители на Ай Джи (IG).

Друга причина за лекия спад на суровината е и поскъпващият долар, който прави петрола по-скъп за притежателите на други валути.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, или ОПЕК+, се очаква да запази политиката на добива непроменена на срещата си днес, след като членовете Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на добива до края на годината.

Инвеститорите също следят отблизо търсенето и предлагането в Съединените щати. Данните от индустрията показват, че запасите от суров петрол са намалели с около 4,2 милиона барела през седмицата, приключила на 29 септември, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Данните на правителството на САЩ за запасите трябва да бъдат публикувани по-късно днес. Осем анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха средно, че запасите от суров петрол са намалели с около 500 000 барела през седмицата до 29 септември.