Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запазва своята прогноза за сравнително силен растеж на търсенето на черно злато в световен мащаб през 2023 и 2024 г., предаде Ройтерс.

Търсенето на петрол в глобален мащаб ще се повиши през идната година с 2,25 милиона барела на ден при увеличение от 2,44 милиона барела дневно през 2023 г., прогнозира картелът.

Само в Китай, най-големият вносител на петрол в света, ще бъде реализиран малко под половината от обема на цялото дневно увеличение (1,1 милиона барела) през 2023 г., пише в заключенията от публикувания днес месечен доклад на ОПЕК. Повишаването на необходимостта от доставки на петрол през настоящата година в Китай идва на фона на постепенното ускоряване на китайската икономика след премахването на строгите ограничения срещу разпространението на КОВИД-19, посочва Ройтерс.  

"През 2024 г. се очаква допълнително увеличение на потреблението на петрол в условията на солиден икономически растеж в световен мащаб и на фона на продължаващо подобряване на икономическото развитие на Китай", посочва ОПЕК в своя месечен доклад. В него се казва още, че търсенето на черно злато до края на тази и през идната година може да бъде нарушено в някои региони на света. 

Поради това ОПЕК намалява прогнозите си за търсенето на петрол в световен мащаб през последното тримесечие на 2023 г. и през първите 3 месеца на 2024 г., предаде БТА. 

Петролният картел акцентира по специално върху страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от петролния алианс ОПЕК+ започнаха през миналата година да намаляват петролните си добиви, за да поддържат цените на черното злато, припомня Ройтерс.