Близо 30% от работодателите се канят да  назначават нови служители

Коефициентът на заместване на българския пазар на труда в момента е 62, т.е. ако 100 човека се пенсионират или напуснат работа, те може да бъдат заместени само от 62-ма, гласи ново изследване на Българската конфедерация по заетостта сред 1200 компании. Специално при навършване на пенсионна възраст средният коефициент на заместване бил 69,4, т.е. на всеки 100 човека.

Според изследването на конфедерацията близо 30% от работодателите в страната са готови да назначат нови служители, ако намерят такива. Само 18% се канят да правят съкращения, а 38% няма да променят броя на служителите си. 16% от работодателите не са сигурни какво следва, което идва от ситуацията в света - войните около нас и несигурността на политическата система.

Само една от всеки три обявени позиции се заема от кандидати за работа, за останалите две обикновено не се намират желаещи, сочи още изследването.

57% от работодателите са готови да наемат чуждестранни служители, независимо че процесът отнема до шест месеца и се минава през много инстанции. Най-склонни на такава стъпка са в сектори като производство, хотели, ресторанти и търговия, където все по-често се срещат служители, които не говорят български.

Секторите от икономиката, които са най-активно търсещи служители в момента, са IT, независимо от намалелия брой обяви. Следват аутсорсингът и производството. След тях са търговията на едро и дребно, недвижимите имоти, застрахователните услуги, бизнес услугите, публичният сектор, транспортът, складирането, комуникациите и строителството.