11 български фирми от различни краища на страната бяха припознати от двама министри - на иновациите и растежа Милена Стойчева и на икономиката - Богдан Богданов, като смели, иновативни и с потенциал да са лицето на България.

Собствениците им са предприемачи, мотивирани да развиват устойчив бизнес с добавена стойност.

А те са компаниите, които “24 часа” отличи в 9-ия си пореден национален конкурс “Големите малки”.

16-те фирми грабнаха авторитетното жури с иновативни системи за пожароизвестяване, играчки, които могат да се ползват под наем, безводна козметика, пробиотици от магарешко мляко, производство на различни продукти от киви и др.

Наградите си - чек за реклама на стойност 10 000 лв. в платформите на “Медийна група България”, получиха на церемония в “София Тех парк” във вторник.

За първи път тази година “24 часа” връчи и 5 поощрителни приза - възможност за реклама на стойност 5000 лв.

Представяме ви в поредица отличените.

Качествено нов продукт за пречистване на въздуха в затворени помещения излиза на пазара на 14 ноември. Биологичният пречиствател използва специфичен щам водорасли, комбинирани с нанофилтърна мрежа.

Пречиства въздуха от въглероден диоксид, серен диоксид, азотен окис, ултрафини прахови частици, полени и алергени.

Разработката на този иновативен продукт е дело изцяло на млади хора, обединени във фирма “Алгая” ООД, които работят с неизчерпаем природен ресурс, какъвто са водораслите. За пречиствателя
вече има над 100 заявки, както и над 10 поръчки за инсталации в офиси.

Устройството използва три пъти по-малко енергия от всеки друг пречиствател на въздух със същите параметри, като трансформира вредните газове в кислород.

“Идеята тръгна от проблемите, с които най-често се сблъскваме – качеството на въздуха, това, че 90% от времето сме в затворени помещения”, разказа единият съосновател на компанията - Денис Иванов.

В първоначалния биореактор, който създават, спирулината фотосинтезира и произвежда кислород. Експериментално са направени 100 реактора и 25 от тях са раздадени на столични училища, като с тях работят децата. Така екипът постига и образователен ефект, ежедневно напомняйки, че трябва да сме отговорни към ресурсите и да ги опазваме, защото те са живот.

В началната фаза през 2021 г. екипът работи с двама ментори – архитектите Любо Георгиев и Елица Панайотова, които дават насоки.

“Най-младият сред нас тогава беше на 17 г., аз бях студент по архитектура, имаме художник и предприемач в областта на екологията, работила дълго време в чужбина. Получава се доста добър синхрон, тъй като всеки има различен поглед върху нещата и допринася по своя уникален начин за развитието на проекта”, разказа Денис Иванов. По-късно фирмата става част от ClimAccelerator Black Sea Bulgaria, където получава менторска и финансова помощ, за да разработи пречиствателя за въздух.

Визията на компанията за следващите 5 години е изключително амбициозна.

Стремежът е да се утвърди като лидер в областта на биотехнологичните продукти, базирани на водорасли, като предлага разнообразни решения за различни индустрии.

Ресурсът от водорасли е наистина устойчив, неизчерпаем, възобновяем и разнообразен. Различните видове и щамове водорасли със своите различни предимства, съчетани правилно и пригодени за различни индустрии, може да създадат истинска революция и дори вече я създават. Това не опира само до популярната спирулина, която от години се смята за суперхрана.

В много производства по света вече е хит да се  експериментира с водорасли за различни решения – от създаване на биоразградими и компостируеми опаковки през пигменти за хранителната индустрия, изработване на хранителни добавки и фармацевтични продукти чак до строителни материали и дори биодизел, извличан от биомасата на аквакултурите.

В следващите 5 г. фирмата планира да разшири продуктовата гама с две от тези разработки - биоразградими опаковки и строителни материали.