Министерството на промишлеността и търговията, изпълнявайки инструкциите на президента за приоритетно използване на руски леки автомобили от длъжностни лица, препоръча на държавните служители да купуват предимно автомобили от шест марки, локализирани в Русия, включително традиционните руски Lada и UAZ, както и Хавал, Москвич и Еволют, предаде руската агенция Интерфакс.

Препоръките разпространиха от пресслужбата на ведомството. Автомобилите за длъжностните лица трябва да бъдат закупени от компании, които са установили местно производство в рамките на специални инвестиционни договори (SPIC), които включват повишена локализация.

"Местните предприятия вече произвеждат широка гама от модели с различни технически характеристики и оборудване (6 марки и повече от 20 модела), които са в състояние да задоволят нуждите на служители от различни нива. Производственият капацитет също ще позволи да се посрещнат нуждите от автомобили за покупки от държавни агенции“, се казва в изявлението.

Министерството препоръча за закупуване на леки автомобили Lada (модели Vesta, Vesta SW Cross, Granta, Niva Travel, Niva Legend), UAZ (Patriot, Pickup, Profi, Hunter, SGR), Aurus (Senat, Komendant), Moskvich (3 , 3e, 6; произведени на базата на китайски JAC), както и електрически автомобили Evolute (I-Pro, I-Joy, I-Sky), произведени от Lipetsk Motorinvest, използвайки технологиите на китайските Dongfeng и китайските автомобили Haval, локализирани в района на Тула (Jolion, Dargo, F7/F7x, H9). Списъкът се планира да бъде актуализиран, когато на пазара навлязат нови модели, произведени в Русия.

Президентът Владимир Путин даде указания за приоритетно използване на машини местно производство от държавни и общински служители след среща с ръководителите на руските производствени предприятия в началото на август. Тогава той изрази мнение, че „всички служители в страната трябва да карат домашни коли“.

"Някъде ще бъде по-скромно от преди - нищо страшно. Напротив, дори е добре - цялата тази прекрасна бюрокрация трябва да разбере, че трябва да се стремим към развитието на местни марки, домашни автомобили и други местни продукти", каза Путин .