„TotalEnergies Gas and Power Ltd.“ е  класирана на първо място в обявения от „Булгаргаз“  търг за доставка на втечнен природен газ през януари и февруари 2024 г., съобщиха от българската компания.

Тя обяви търг за доставка на 4 000 000 мегаватчаса втечнен природен газ (LNG) за 2024 г.  Сред условията за участие в процедурата е източникът на доставка на природен газ да е от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения. Собствеността на компаниите трябва да е ясна, да са с добра репутация и също така без връзки с държави, на които са наложени санкции, ембарго или търговски ограничения.

Ценовите оферти на допуснатите в тръжната процедура участници трябваше да реферират към индекс TTF - (нидерланската борса за газ - б. р.) и оценени и класирани по методиката, приложена към документите за търга.

9 международни компании подадоха документи за участие в тръжната процедура. Комисия, назначена от
изпълнителния директор на "Булгаргаз", извърши оценка и класиране на постъпилите предложения в съответствие с посочените критерии в методиката за оценка – доставна  цена и начин на плащане, и изготви мотивиран доклад с предложение за сключване на договор с участника, класиран на първо място.

„Булгаргаз“  предвижда доставките през тези месеци, в размер на 1 млн. мегаватчас на месец, да бъдат осъществени на терминали за регазификация в терминалите в  Турция, казват от "Булгаргаз". 

"Тотал" е позната на българска територия, тя, заедно с OMV търси газ в дълбоките води на Черно море в блок "Хан Аспарух". "Тотал енерджи" е мултинационална енергийна компания, която оперира в 130 страни.