Норвежкото правителство планира да забрани продажбата на всички превозни средства, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, още през 2025 г. Volkswagen обаче реши да изпревари местните политици.

Moller Mobility Group, вносител на Фолксваген за Норвегия, обяви че прекратява поръчките на автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене в страната до края на годината. След това вносителят на немската марка ще продава само електрическите модели.

Улф Торе Хекнеби, генерален мениджър на вносителя Volkswagen, обясни тези еко действия така: "Нашата компания внася модели на Volkswagen в Норвегия от 1948 г. и през последните 75 години приблизително 1,1 милиона автомобила са намерили своя път до норвежките клиенти. През последните десет години сме внесли повече от 102 000 електрически коли в Норвегия. Норвежците искат щадящи климата решения, богат избор от електрически автомобили във всички сегменти, а целта на отмяната на предлагането на двигатели с вътрешно горене е да насърчи промените. Като сбогом на изкопаемите горива последният Volkswagen Golf ще бъде доставен в края на годината. В много отношения този Golf бележи края на една ера, но и началото на нова и по-важна ера, в която ние ще бъдем част от решението, а не от проблема."

Електрическите превозни средства вече съставляват повече от 20 процента от всички коли в Норвегия и 84 процента от всички новорегистрирани автомобили. Ако броим и плъгин хибридите, цифрата нараства до 90 процента.