Страните от Г-7 (САЩ, Германия, Япония, Франция, Великобритания, Канада и Италия) подготвят изявление, в което ще обявят забрана за внос на руски диаманти, което се очаква до края на този месец, предаде Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници. Комюникето ще бъде последвано от предложение за 12-ти пакет от санкции на Европейския съюз срещу Москва, допълва агенцията.

"Сега се нуждаем от окончателното решение на Г-7, преди да приведем тези намерения в правни текстове на европейско ниво", каза дипломат от ЕС.

Втори източник заяви, че изявлението се очаква до седмица. 12-ият санкционен пакет на ЕС вероятно ще се съсредоточи върху руските диаманти.

Г-7 проведе техническа среща миналата седмица, за да обсъди няколко предложения, представени от Индия, индустриални групи и Белгия.

"Канада и членовете на Г-7 са ангажирани с представители на индустрията и правителството по предложения, насочени към справяне с проблемите, свързани с проследимостта и правоприлагането", каза тази седмица говорител по въпросите на международното сътрудничество в канадското правителство, предаде БТА.

Министерството на външните работи на Франция каза, че "се водят дискусии на техническо ниво между членовете на Г-7 с Белгия, във връзка с икономически играчи в секторите свързани с диаманти".