Дългоочакваният пазарен дебют на електрическия SUV Audi Q6 e-tron отново се отлага. Луксозното ековозило, което бе планирано да бъде пуснато през 2022 г., закъснява поради проблеми със софтуера. Първоначално повторната дата за излизане на пазара бе определена за края на годината, но сега е отложена за март 2024 г.

Q6 e-tron е изграден върху нова модулна платформа, наречена PPE (Premium Platform Electric), която е разработена от Volkswagen Group за Porsche и Audi. Платформата използва 800-волтова архитектура и се очакваше да бъде готова за пазара през миналат агодина. Софтуерните усложнения обаче нарушиха плановете на производителя.

Новият председател на борда на директорите - Гернот Дьолнер, иска да гарантира, че всички предстоящи модели са щателно тествани преди пускането им на пазара. Този предпазлив подход доведе до забавяне на премиерата на Q6 e-tron.

Решението за забавяне на Q6 e-tron също има последици за Porsche. В рамките на Volkswagen Group има споразумение, което дава приоритет на Audi поради дългогодишната "суша на моделите“. Това означава, че пускането на пазара на електрическия Macan E от Porsche също може да се отложи.

Ако премиерата на Q6 e-tron е успешна през март, тя ще бъде последвана малко след това от разкриването на новото електрическо Audi A6 e-tron. Тези два модела са част от стратегията на Audi за разширяване на гамата и конкуриране на растящия пазар за електрически SUV.