Над 1 млрд. евро дава ЕС на България за иновации за настоящия програмен период 2021-2027 г., а Министерството на иновациите и растежа е фокусирано върху насочването на максимална сума към малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката. Това заяви Радослав Ризов, главен директор на главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" пред представители на бизнеса. Той участва в първата дискусия "Европа за България", организирана от "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Пилотното събитие е част от едногодишната информационна кампания на "24 часа" в изпълнение на проект "Кохезионната политика в България - нашият Европейски план". Целта е българските граждани да бъдат осведомени относно кохезионните политики, както и да се направят видими ползите от тях.

По време на дискусията представители на бизнеса имаха възможността да задават въпроси към експерти относно предстоящото отваряне на програми и разпределянето на финансови средства, предвидени за България от кохезионните фондове на ЕС, плана за възстановяване и Фонда за справедлив преход. Присъстваха представители на 5-те министерства, които имат бюджет за финансиране на проектите за кохезионна политика в България - на енергетиката, на транспорта, на регионалното развитие и строителството, на иновациите и растежа и на околната среда и водите. Министерството на финансите, което е контролният орган, също имаше свои представител.

Освен Ризов, на срещата присъстваха и евродепутатът Искра Михайлова, Ангелина Бонева - зам.-министър на регионалното развитие, благоустройство, Иван Иванов - директор на Дирекция "Централно координационно звено" към Министерство на финансите, Мартин Георгиев - директор на дирекция "Координация на програми и проекти" и ръководител на управляващия орган на Оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", Ивета Филипова - директор на дирекция "Управление на проекти в енергетиката" в Министерството на енергетиката и Галина Симеонова - главен директор на главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда" в МОСВ.

Ризов разясни, че в рамките на програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" министерството има два основни приоритета - "Иновации и растеж", с бюджет 730 млн. евро, и "Кръгова икономика", с 459 млн. евро финансиране. Всичко, свързано с енергийна и ресурсна ефективност, се отнася към тях. По негови думи тези два приоритета са дефинирани на високо ниво и всички европейски държави се съобразяват с тях, България не е изолиран случай. По време на дискусията представители на бизнеса имаха възможността да задават въпроси към експертите.

По време на дискусията представители на бизнеса имаха възможността да задават въпроси към експертите.

"Иновационната стратегия за интелигентна специализация" пък, към която България и ЕС придържат през годините, дефинира приоритетите за икономическото развитие на всяка една държава членка. В нашия случай това са: Информатика и ИКТ, Мехатроника и микроелектроника, Индустрии за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии, Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии, Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика.

Ризов обеща, че една от процедурите, които българските малки и средни предприятия могат да очакват до края на годината, е "Разработване на иновации в предприятията". Бюджетът й е 127 млн. лв., а целта - да предостави фокусирана подкрепа на предприятията за разработване на иновации. Подходът на министерството е регионален - т.е. повече пари са отделени за по-слабо развитите региони. Например Югозападният рагион се води в преход, следователно средствата за него са по-малко. В допълнение на това, че са отпуснати по-малко средства, има и по-нисък интензитет на безвъзмездната финансова помощ. Срокът за изпълнение е 18 месеца. Процедурата е насочена към микро, малки, средни и големи предприятия. Минималният и максималният размер на средствата на проект се движат между 50 и 500 хиляди лева. "Тази процедура е готова. Всеки момент предстои да се да я пуснем", каза Ризов.

Той изброи още няколко ключови процедури, по които предстои да се кандидатства. Първата, която ще бъде пусната в рамките на 2023-та, е "Внедряване на иновации в предприятията". Бюджетът й е близо 300 млн. лв. Целта й е да предостави фокусирана подкрепа на предприятията за внедряване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите. Отново има регионално разпределение на предвидените средства. Като важен елемент Ризов посочи, че срокът за изпълнение е 12 месеца. Затова трябвало компаниите да са максимално стегнати в проектните си предложения. Размерът на бюджета варира между 50 и 800 хиляди лева. (За повече информация - сканирайте QR кода в презентацията тук  )

През 2024 г. пък Ризов посочи, че част от процедурите наблягат на подобряване на производствения капацитет в семейните предприятия, както и тези в творческата индустрия и занаятите. "Това е нещо ново, досега не е имало подобна процедура. Може да очаквате съвсем скоро да бъдат добавени повече детайли", отбеляза той. И допълни, че в момента текат интензивни преговори с този тип предприятия, творци, занаятчии, за да се дефинира кое би било най-полезно за тях и би имало най-голям ефект. Тези бизнеси предстои да бъдат подпомогнати с около 120 млн. лв.

За 2024 г. Министерството на иновациите е предвидило и процедура за защита на правата на индустриалната собственост в предприятията с бюджет 23,9 млн. лв. Тя ще се изразява в патенти, изобретения, полезни модели, марки, промишлен дизайн..

Друга важна програма, чиято процедура трябва да излезе всеки момент, е "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация". Към нея предстои да бъде достъпна и процедура - иновативна ваучерна схема за малките и средни предприятия с общ бюджет 25 млн. лв. "Идеята е да се създаде мрежа от 12 цифрови иновационни хъба, като искреното ни желание е да направим така, че българските малки и средни предприятия да започнат да работят активно с научноизследователските и развойни организации и с академичните институции", обяснява Ризов, като посочва, че това е мярка, която се прилага във всички европейски държави и се развива.

По негови думи нашите цифрови и иновационни хъбове не отстъпват по нищо на останалите в ЕС. Едновременно с това са предвидени средства и за центровете за върхови постижения и компетентност. "Искам да насърча всички да бъдат активни и да търсят информация за процедурите. Хората у нас сякаш не са наясно какви процедури има и как може да се кандидатства по тях", призовава Ризов. Той посочва два важни сайта, на които може да се търси информация - eufunds.bg и ИСУН. Уточнява, че на страницата на всяко министерство също има много информация. "Има обществено обсъждане на всяка една от процедурите, приемат се предложения. Отворени сме за идеи. Всеки, който иска да дойде да говори с нас, трябва да знае, че сме на разположение", допълни Ризов.