Дигиталните близнаци са цифрови копия и симулации на реални обекти, осигуряващи на хората връзка между реалния и виртуалния свят.

Днес технологията на дигиталните близнаци в Китай прави икономическото и социалното развитие по-интелигентно, като дава тласък на различни процъфтяващи индустрии, от възходящия дигитален транспорт до умни градове и опазването на околната среда.

Новата интелигентна магистрала G4211, която в момента се изгражда в провинция Анхуей, използва технология за дигитални близнаци от самото начало. Виртуалната версия се прави едновременно с напредване на строителството. Тя ще позволи събирането на многоизмерни данни за движението по магистралата, ще подобри способностите за реагиране при извънредни ситуации и ще намали продължителността на затварянията поради лошо време.

В близко бъдеще китайската магистрална мрежа ще бъде силно дигитализирана, с нарастване на пазара на дигиталната икономика в този сектор на 1 трилион юана (136,7 млрд. долара).

Бързото развитие и широкото приложение на технологията за дигитални близнаци генерира нови идеи за градско планиране, строителство и управление.

В града за наука и технологии Заливът Яджоу в Саня, провинция Хайнан, водещата компания за изкуствен интелект iFlytek строи нов интелигентен индустриален парк, който ще прилага технологии за цифрови близнаци и информационен модел с пространствено-времеви данни.

Суджоу в провинция Дзянсу прилага високоточни цифрови данни за опазване и възстановяване на древната архитектура в града. По време на симулация за контрол на наводненията в Жълтата река "дигитална Жълта река" "течеше" върху панорамна платформа на цифров близнак, показвайки разпределението на опасностите от евентуални екстремни метеорологични условия. Тази платформа цели подобряване на ефективността на контрола върху наводненията.

През май тази година на 1800 м височина в Националния природен резерват Байшандзу двойка китайски жълтоноси патици, търсещи храна, бе заснета от камерите. Това предостави ценна информация за учените, изучаващи миграционните модели и навици на животните.

Експертите смятат, че технологията на дигиталните близнаци има широки перспективи в опазването на околната среда.Тя не само предлага на учените повече инструменти за изследване и опазване на природната среда, но също така помага да се постигне по-добър баланс между икономическия растеж и опазването на околната среда.