Децентрализираното снабдяване с възобновяема енергия е една от посоките за преодоляване на климатичните промени, подобряване на конкурентоспособността на българската икономика, сигурни и устойчиви доставки на енергия за гражданите и бизнеса. Това каза зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова на конференцията на тема „Децентрализирано снабдяване с ВЕИ енергия. Опитът на Германия и възможностите в България", която се проведе в София.

Тя коментира, че  Министерството на енергетиката е мобилизирало съществен финансов ресурс в подкрепа на общините за проекти, свързани с оползотворяване на възобновяема енергия. Подкрепени са пилотни проекти на общините за сгради с нулево потребление, както и такива, които водят до съществено спестяване на енергия в уличното осветление и за оползотворяване на геотермална енергия в общински сгради - училища, ясли, детски градини. 

В Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021 - 2030 г. има ясна цел за 27% дял от възобновяемата енергия в крайното потребление до 2030 г. "Тази цел в момента е в процес на актуализация в контекста на повишена амбиция на европейско и национално равнище", допълни зам.-министърът като отбеляза, че критичен участник в нейното постигане са общините и активните потребители.

Министерството на енергетиката е инициирало изменения в двата основни закона в сектора -  за енергията от възобновяеми източници и за енергетиката, стана ясно още от думите на енергийния заместник-министър. Промените въвеждат нови пазарни участници като активни потребители, граждански и енергийни общности, общности за възобновяема енергия и други.

За нас е от изключителна важност да бъдат създадени подходящи условия и възможности за насърчаване на съвместни бизнес-дейности между български и германски компании и институции в тази област, каза още Петрова. Акцент бе поставен и върху активното сътрудничество между България и Германия в областта на енергетиката, както на институционално, така и на корпоративно равнище.

Германия е важен енергиен партньор на България и има редица германски енергийни компании, които развиват успешен бизнес в страната ни, заяви Ива Петрова и подчерта значението на Германо-българската индустриално-търговска камара за задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

Организатор на международния форум събитие е Германо-българската индустриално-търговска камара в партньорство с Die energiewaechter GmbH, което предоставя възможност за срещи между български и германски експерти и компании, предлагащи ефективни решения за децентрализирано снабдяване с енергия от ВЕИ в индустрията, селското стопанство и общините. Конференцията се провежда в рамките на „Експортната инициатива Енергия" на германското Федерално министерство на икономиката и опазването на климата.