ДДС за ресторантьорите трябва да се върне на 20%, но се върви в посока запазване на 9% срещу определени ангажименти. Дори за голяма част от ресторантьорския бизнес се отива към изключването му от ДДС и минаването на патентен данък към местните власти. Това каза пред NOVA Георги Ганев от ПП–ДБ.

"Може би Василев е прав, че пари има за всичко, стига да не се краде. Това показва и Бюджет 2024 г. Разходите в него са обезпечени. Дефицитът е точно 3% от БВП. Това е в рамките на съвсем приемливото и съгласно Закона за публичните финанси. Вместваме се точно в критериите на Маастрихт за разумна фискална политика. Няма нови заеми, има предвиденото в Закона за бюджета и плащане на стари заеми. Бюджетът набляга на капиталови инвестиции и изграждане на инфраструктура. Не можем да говорим за щедрост. Вкарват се инвестиции в капитал, това е мислене за бъдещето. Идната седмица бюджетната комисия ще има две заседания, за да минем данъчните закони. Изтеглянето на данъчни закони не е добра идея, защото ще забави общия бюджетен процес. КТ "Подкрепа" да кажат забележките си, за да бъдат взети предвид", коментира той. И уточни, че има негативно мнение за данъка върху бакшишите, освен ако няма добавяне на service такса, добавяна към сметката.

По думите му такса смет трябва да се обвърже с хвърления боклук. "Данък сграда и тази такса няма да се променят, преди да се направи тази обвързаност - от 2025 г. Данъчните оценки трябва да се увеличат. Няма как неизползваемите жилища да се отнемат в полза на общината. Когато се натрупат данъчни задължения и държавата съди собственика, тогава може да се отнеме", смята Ганев. И допълни, че няма как "Лукойл" да мине изцяло на неруски петрол без предоговаряне на договори.

"Трябва да се елиминират складови запаси, нужно е време. Сроковете може да се съкратят, но не и за три дни. "Лукойл" трябва да спре след изчерпване на 10-дневните си запаси. Нафтата ще скочи до 4 лева през зимата при отпадане на дерогацията", счита той.