Данъците на имотите не са пипани много отдавна. Темата е ясна - върви се към вдигане на данъците. Не е добре да си купиш имот в центъра на София за половин-един милион и да платиш 300 лв. данък. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ финансовият експерт Тихомир Тошев.

От всяко вдигане на данъци гражданите са потърпевши. Данъчната тежест трябва да се обвързва с качеството на публичните услуги. Но след встъпване в мандат да се говори за вдигане на данъците е неправилен подход. Излиза, че ако си по-производителен и по-образован трябва да те облагат повече - тази идея да облагаш прогресивно не е коректна, допълни Владимир Сиркаров.

Според двамата финансови експерти България е с едни от най-ниските в Европа, но съотнесено с доходите ни не сме в добро положение. Трябва да има баланс за добра градска среда и размера на данъците.

Българите са с най-висок процент на собственост в Европа. Хората купуват за инвестиция - крайно е да ти взимат необитаемо жилище, каквито идеи се чуха през изминаващата седмица. Повечето се страхуват от други финансови инструменти и инвестират в имоти. Трудно е да се направи разчет колко имоти са необитаеми - решение на собственика е какво да прави с имота си.   Владимир Сиркаров

Владимир Сиркаров

У нас лихвите по кредитите и ипотеките са 2,2-2,8 - не инвестираме във финансови инструменти, държим си парите на депозити с нулева лихва. Така банките са пълни с евтини пари затова дават заеми с по-ниски лихви. Повишението на лихвите може да има за нови кредити, обясни Тошев.

Данъчните оценки не са актуализирани от години и вероятно ще бъдат вдигнати и при продажба на имот ще се плаща по продажна цена. Ако данъците отиват нагоре, а не се отдава под наем - ще бъде с повече разходи имотът и може да се премине към инвестиции в друга посока

Необходими са облекчения за давани под наем имоти, но хората си плащат данъците коректно - трябва да започнем с моркова, а не с тоягата, съветва Сиркаров.