Египетската компания "Иджиптеър" (Egyptair) е поръчала 10 самолета от модела A350-900, обяви днес по време на втория ден на авиоизложението в Дубай "Еърбъс" (Airbus), цитиран от Франс прес.

Това е "важен етап в това, което е дългогодишно и ползотворно сътрудничество между "Иджиптеър" и "Еърбъс" и е история, датираща от от повече от четири десетилетия", заяви на пресконференция Кристиан Шерер, търговски директор на "Еърбъс", предаде БТА.

Трансакцията е на стойност 3,2 милиарда долара, според последната каталожна цена, публикувана от самолетостроителя и прилагана рядко поради предоставените отстъпки.

Европейският самолетостроител, който обяви вчера поръчката на 30 самолета А220-300 от нискотарифната латвийска компания "еърБалтик" (airBaltic), е доста скромен на тазгодишното авиоизложение в Дубай, на което засега доминира конкурентът му "Боинг" (Boeing)

Американският самолетостроител обяви вчера мегадоговор с "Емирейтс" (Emirates) за 90 широкофюзелажни самолети Би777Екс (B777X) и пет 787 Дриймлайнър (787 Dreamliner) за сумата от 52 милиарда долара.