Международната агенция по енергията (МАЕ) вдигна прогнозата си за ръста на търсенето на петрол за 2023 г. и 2024 г. въпреки незадоволителното представяне на почти всички големи икономики, предаде Ройтерс. Прогнозата за 2024 г. обаче остава доста под тази на ОПЕК, предаде БТА.

Според МАЕ в началото на 2024 г. дори може да се стигне до излишък на пазарите, държани в състояние на "значителен дефицит" през по-голямата част от 2023 г. заради доброволното свиване на добивите от страна на Саудитска Арабия и Русия, което ще продължи поне до края на годината.

"Засега търсенето надвишава доставките, тъй като северното полукълбо навлиза в зимата, а пазарните баланси остават под въздействието на значителни икономически и геополитически рискове", се посочва в месечния доклад на организацията.

Цената на сорта Брент спадна до около 82 долара за барел спрямо достигнатите през септември рекордни за 2023 г. 98 долара. Спадът е под натиска на опасенията около икономическия растеж в развитите икономика и въпреки евентуалните проблеми около доставките.

Търсенето през 2023 г. е било подкрепено от стабилните американски доставки и рекордното търсене през септември от Китай. МАЕ очаква глобалното търсене да се покачи с 2,4 милиона барела дневно спрямо 2,3 милиона барела в предходната си прогноза, което е близо до прогнозираните от ОПЕК 2,46 милиона барела дневно.

За 2024 г. МАЕ вдига прогнозата си за растеж с 930 000 барела спрямо 880 000 барела, което е доста под прогнозата на ОПЕК за ръст от 2,25 милиона барела. Разликата от 1,32 милиона барела е равна на 1 на сто от дневното глобално потребление и надхвърля дневния добив, например, на Либия.

ОПЕК и МАЕ, която представлява индустриалните икономики, през последните години често са влизали в противоречие по отношение на дългосрочните прогнози за търсенето и необходимостта от инвестиции, за да бъде гарантирана сигурността на доставките.

Според МАЕ през 2024 г. ще се стигне до забавяне на търсенето, тъй като "последната фаза от постпандемичното икономическо възстановяване приключва, а същевременно расте делът на възобновяемите енергийни източници".

Прогнозата за 2024 г. ще бъде във фокуса на следващата среща на ОПЕК+ на 26 ноември.