Най-голямата работодателска организация - КРИБ и списание „Икономика" раздадоха Оскари на бизнеса

Изпълнителният директор на „Елаците-Мед" АД инж. Драгомир Драганов е новият носител на наградата Мистър Икономика за 2023 г.

Отличието „Мисис Икономика" 2023 спечели Галина Гавраилова, собственик и изпълнителен директор на „Комсед" АД.

Наградата Мисис Икономика връчи г-жа Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи. Призът Мистър Икономика връчи вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.
Тържествената церемония по обявяването на победителите в конкурса, организиран от списание „Икономика" и най-голямата работодателска организация – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), се проведе в „София Тех Парк".

Вече 33 години „Мистър и Мисис Икономика" отличава български предприемачи, мениджъри, икономисти и финансисти, допринесли за високите успехи и развитието на българската икономика. Символ на конкурса е статуетката „Рибарят и златната рибка" на маестро Ставри Калинов, когото по-рано тази година загубихме, и на когото гостите на церемонията отдадоха специална почит.

И тази година номинациите за конкурса се подаваха до Управителния съвет на КРИБ, чиито членове определиха победителите. Работодателската организация от 9 г. е партньор на сп. „Икономика" като съорганизатор на конкурса. Заради високата конкуренция журито реши да присъди по две награди в някои от категориите на конкурса.
Две отличия бяха връчени в категория „Инвестиции и растеж" – на Николай Андреев, главен изпълнителен иректор на Vivacom, и на Константин Бояджиев, управител на „Галакси Инвестмънт Груп". Наградите връчи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

За първа година в конкурса бе включена категория „Корпоративно дълголетие" за компании, които са оставили дългогодишна и значима следа на българския пазар. Отличието отиде при г-жа Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна. Наградата връчи подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банково" Петър Чобанов.
Двама победители има и в категория „Иновации". Това са Томи Вер Елст, генерален мениджър на „Сенсата Технолоджис България", и Татяна Иванова, член на УС и изпълнителен директор „Дигитализация, данни и опирации" на Обединена българска банка. Призовете връчи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова

Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на „Тева Фарма", получи наградата в категория „Модерна индустрия". Отличието бе връчено от г-жа Зарина Генчева, член на Управителния съвет на КРИБ и носител на наградата „Мисис Икономика" за 2022 г.
По традиция КРИБ и Списание „Икономика" дадоха и свои специални награди. Призът „Дигитална банка" отиде при Светослав Миланов, председател на УС и изпълнителен директор на „Инвестбанк", връчен от главния редактор на списанието Невена Мирчева.

Изпълнителният директор на КРИБ г-н Евгений Иванов връчи Почетен златен знак на регионалната организация на КРИБ в Стара Загора и нейния председател Стефан Шоселов.

От името на ESGNews.bg – първата специализирана медия за популяризиране на ESG в България, бе дадена и наградата „Устойчив бизнес" – на изпълнителния директор на „Главболгарстрой холдинг" Албена Ангелова. Отличието връчи г-н Боян Томов, създател на ESGNews.bg, част от групата на икономическия сайт Economic.bg.

Наградата Мисис Икономика  на Галина Гавраилова връчи г-жа Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи. СНИМКА: Румяна Тонева
Наградата Мисис Икономика на Галина Гавраилова връчи г-жа Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи. СНИМКА: Румяна Тонева