Цифровите валути на централните банки (CBDC) имат потенциала да заменят парите в брой, но приемането им може да отнеме време, заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

"CBDC могат да заменят парите, които са скъпи за разпространение в островните икономики", посочи тя в сряда по време на събитието Singapore FinTech Festival, предаде CNBC.

"Те могат да предложат устойчивост в по-напредналите икономики. И те могат да подобрят финансовото включване там, където малцина притежават банкови сметки", добави тя.

CBDC са цифровата форма на фиатната валута на дадена държава, която се регулира от централната банка на страната. Те се използват чрез блокчейн технология, позволяваща на централните банки да насочват държавни плащания директно към домакинствата.

"CBDC биха предложили безопасна и евтина алтернатива на паричните средства. Те също така биха предложили мост между частните пари и критерий за измерване на тяхната стойност, точно като пари в брой днес, които можем да изтеглим от нашите банки", каза още шефът на МВФ.

Според МВФ повече от 100 държави проучват възможността за CBDC – или приблизително 60% от страните в света.

"Нивото на глобален интерес към CBDC е безпрецедентно. Няколко централни банки вече стартираха пилотни проекти или дори пуснаха в обращение CBDC", се посочва в доклад на МВФ от септември.

Според проучване от 2022 г., проведено от Банката за международни разплащания (BIS), от анкетираните 86 централни банки, 93% заявяват, че проучват възможността за CBDC, докато 58% казват, че е вероятно ще пуснат свои CBDC в краткосрочен или средносрочен план. Но към юни само 11 страни са приели CBDC, като други 53 са в напреднал етап на планиране, а 46 проучват въпроса, според данни на Атлантическия съвет.

Според BIS използването на CBDC за трансгранични плащания може да намали разходите за получаване, съхранение и изразходване на чуждестранна валута, в зависимост от дизайна и разпоредбите.

Позовавайки се на реч от 2018 г. на нейния предшественик Кристин Лагард, когато бившият шеф на МВФ насърчи политиците да следват "ветровете на промяната" и да проучат използването на CBDC, Кристалина Георгиева каза:

"Пет години по-късно съм тук, за да предоставя актуална информация за това пътуване. Първо, държавите отплаваха. Много от тях проучват CBDC и разработват регулация, която да ръководи развитието на цифровите пари", каза Георгиева, визирайки речта на Лагард.

В сряда фондът пусна наръчник за CBDC като справочно ръководство за политиците по целия свят. Георгиева каза, че много държави проучват CBDC и разработват регулация, която да ръководи развитието на цифровите пари.

"Второ, все още не сме достигнали сушата. Има толкова много повече пространство за иновации и толкова много несигурност относно случаите на употреба", каза тя по време на речта си пред аудитория, включваща експерти от индустрията, инвеститори и журналисти.

"В някои страни случаят днес изглежда неясен, но дори те трябва да останат отворени за потенциално внедряване на CBDC утре. Това не е моментът да се връщаме назад", посочи тя.

"Публичният сектор трябва да продължи да се подготвя за внедряване на CBDC и свързани платформи за плащане в бъдеще. Четвърто, тези платформи трябва да бъдат проектирани от самото начало, за да улеснят трансграничните плащания, включително с CBDC", каза управляващият директор на МВФ.

Георгиева също така посочи, че изкуственият интелект "може да разшири някои от предимствата на CBDC" чрез предоставяне на точен кредитен рейтинг и персонализирана поддръжка.

Търсенето на генеративен ИИ (AI) процъфтява след пускането на ChatGPT на компанията OpenAI през ноември миналата година.

"Това може да подобри финансовото включване чрез осигуряване на бърз и точен кредитен рейтинг въз основа на различни данни. Може да предостави персонализирана подкрепа на хора с ниска финансова грамотност", каза Георгиева.

"Със сигурност трябва да защитим личната поверителност и сигурността на данните и да избягваме вкоренените пристрастия, така че да не поддържаме неравенството, а да се стремим да го намалим. Управляван разумно, ИИ може да помогне", добави тя, предава БНР.