DIANA е за насърчаване на иновациите с двойна употреба от стартъпи (стартиращи компании). DIANA е нова и тъкмо е стартирала своите дейности. Това посочи началникът на щаба на ускорителя на НАТО за нови технологии (DIANA) Мориц Цимерман по време на Конференция за иновациите в отбранителната индустрия, организирана от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров”, член на мрежата на DIANA в България.

Вярваме, че от гледна точка на DIANA, че доброто разбиране и използване на технологиите ни може да помогне да се справим както с предизвикателствата на цивилната, така и на военната област, посочи Цимерман. Информацията е на БТА.

Цимерман ще посети Института „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към СУ “Св. Климент Охридски”, който от 2022 г. е тестови център на НАТО в сферата на големите данни и изкуствения интелект. Той ще се запознае с високотехнологичната структура на GATE, която институтът ще използва, за да предоставя редица услуги за тестване и верифициране, покриващи различни нива на технологична готовност спрямо утвърдените европейски стандарти. 

Като част от мрежата на DIANA (мрежа от тестови и аналитични центрове за подпомагане намирането на решения за критични за трансатлантическата сигурност технологии на базата на сътрудничество между индустрията, стартъп компаниите и научните среди), GATE ще приема новатори от целия Алианс, които да тестват своите разработки с цел оценка, валидиране и верификация.  

На конференцията присъстват и заместник-министри на Министерството на отбраната и на Министерството на иновациите и растежа. Партньорството между Министерството на отбраната и на иновациите и растежа е много активно и редовно в последните месеци, каза по време на конференцията заместник-министърът на иновациите и растежа Георги Ангелов.