Министерският съвет одобри включването на държавни гаранции в проекта на Закон за държавния бюджет на България за 2024 г. за национални стратегически проекти

За „Модернизация и рехабилитация на ПАВЕЦ „Чаира" е одобрена възможността за издаването на държавна гаранция в размер до 80 млн. лв. С проекта се цели подсигуряване на гъвкавост и стабилност на електроенергийната система чрез модернизирането и връщането в работана всички хидроагрегати на ПАВЕЦ „Чаира".

Гаранции за 75 млн. лв. пък са за „Увеличаване обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира" с изграждането на язовир „Яденица" и реверсивен напорен тунел за връзка с яз. „Чаира". С проекта се предвижда увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира", като централата ще премине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и възможност за работа в пълна генераторна мощност в продължения на 20 часа.

Водеща стратегическа цел в програмата на правителството е след 2030 г. производството на ядрена енергия от нова ядрена мощност да бъде включено в енергийния микс на страната, поради което правителството одобри опцията за издаване на държавна гаранция за проект „Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на площадката на АЕЦ „Козлодуй" (7 блок). Тя е в размер до левовата равностойност на 1 500 417 089 евро.

Реализирането на проекта ще допринесе за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в условията на преход към нискоемисионно електропроизводство. Проектирането, лицензирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на нова ядрена мощност от най-ново поколение (генерация III или III+) с леководен реактор и вода под налягане (PWR), с инсталирана електрическа мощност 1200 мегавата на площадката на АЕЦ „Козлодуй" („7 блок") ще се реализира от учредената за тази цел проектна компания „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД.

За изпълнението на проект „Придобиване на подвижен железопътен състав" е одобрено издаване на държавна гаранция в държавния бюджет в размер до левовата равностойност на 300 млн. евро. С придобиването на нов подвижен железопътен състав ще се избегне недостигът за обслужване на графика за движение на влаковете, ще се повиши коефициентът на техническа надеждност на подвижния състав, ще се сведат до минимум закъсненията на влаковете поради повреда и липса на подвижен състав и ще се съкрати времето на пътуване на влаковете.
Одобрените проекти, за чието финансиране се предвижда възможност за издаване на държавни гаранции през 2024 г., са съгласувани със Съвета за развитие при Министерския съвет, съобщават от правителствената пресслужба.