В зала „Арена" се проведе 6-ото поред изложение „Дунавски овощари", в което се включиха производители от цяла България. Събитието се организира от Сдружение „Дунавски овощари" и бе посетено от множество русенци и гости на града, които имаха възможност да разгледат специализирана техника, както и да се запознаят с новостите при посадъчните материали и препаратите, а също и да закупят фермерска продукция, съобщиха от община Русе.

Форумът бе открит от министъра на земеделието Кирил Вътев. Състоя се и конферентна част, в която експерти от Министерството на земеделието и храните и Националната служба за съвети в земеделието отговаряха на поставени въпроси от земеделски производители.

„Наличните поземлени ресурси, плодородието на почвите, традициите, богатият дългогодишен опит и трудолюбието на дунавските овощари са ключови фактори за развитието на земеделието."

С тези думи се обърна към присъстващите заместник-кметът Димитър Недев. Той изказа благодарност към организаторите за това, че успяват да насочат по-широко внимание към родните производители и техните продукти.

По време на изложението бяха разположени щандове с плодове и зеленчуци, мед, ядки вино и други хранителни продукти.

На събитието присъстваха още областният управител Данаил Ковачев, директорът на Областна дирекция „Земеделие" в Русе Владимир Тедески, директорът на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие" Красимир Георгиев, Деница Гаджева - главен експерт в Националната служба за съвети в земеделието, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева, както и представители на земеделския бранш от Румъния.

Изложението „Дунавски овощари" цели създаването на нови контакти между фермерите, както и обмяната на добри практики на регионално и национално ниво.